Ciorbea face ancheta dupa declaratiile privind sistarea caldurii si apei calde din Bucuresti

Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 16:11
2549 citiri
Ciorbea face ancheta dupa declaratiile privind sistarea caldurii si apei calde din Bucuresti
Foto: Arhiva Ziare.com

Avocatul Poporului, institutie condusa de Victor Ciorbea, s-a sesizat din oficiu si a declansat o ancheta la Primaria Municipiului Bucuresti, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), Electrocentrale Bucuresti (ELCEN) si SNGN ROMGAZ S.A. cu privire la recentele declaratii referitoare la posibila sistare a aprovizionarii cu agent termic catre locuitorii Capitalei.

Ancheta are in vedere posibila nerespectare a art.31 din Constitutie privind dreptul la informatie si preintampinarea unor stari de panica in randul populatiei, se arata intr-un comunicat transmis, vineri, de Avocatul Poporului.

In comunicat sunt mentionate mai multe articole din presa care anunta ca RADET va sista, incepand de duminica seara, apa calda si caldura in Bucuresti, in conditiile in care SNGN ROMGAZ S.A. va opri furnizarea gazului catre Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), care se afla astfel in imposibilitatea de a furniza agentul termic.

In prag de iarna, autoritatile se joaca ping-pong cu caldura in Bucuresti: Certuri, jigniri si fuga de raspundere

Informatiile au fost comunicate de catre presedintele Consiliului de Administratie al RADET, Gabriel Dumitrascu, cu ocazia unei conferinte de presa organizate vineri.

Ce spun reprezentantii Romgaz

De asemenea, pe site-ul ROMGAZ a fost publicat joi un comunicat de presa.

"In data de 12 noiembrie 2015 Consiliul de Administratie al Societatii Nationale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A., in urma reanalizarii situatiei contractuale cu clientul sau Electrocentrale Bucuresti S.A., a luat act de faptul ca, in ciuda eforturilor depuse de ROMGAZ pe tot parcursul anului 2015, eforturi intensificate din luna septembrie 2015, nu a fost indeplinita conditia stabilita de Consiliul de Administratie, necesara si obligatorie pentru 'continuarea relatiilor contractuale dupa data de 15 noiembrie 2015' si anume 'Prezentarea pana la data de 15 noiembrie 2015 a unui program ferm de stingere a datoriilor restante inregistrate fata de Romgaz'.

Pana la data prezentei, Electrocentrale Bucuresti S.A., care inregistreaza o datorie restanta de peste 300 milioane lei catre ROMGAZ, nu a solicitat prelungirea relatiilor contractuale, cu respectarea conditiilor solicitate de ROMGAZ, respectiv prezentarea unui program asumat de stingere a datoriilor restante insotit de instrumente de garantare. ROMGAZ isi exprima disponibilitatea de continuare a relatiilor contractuale cu Electrocentrale Bucuresti S.A., numai in conditiile respectarii prevederilor legale si a intereselor companiei si ale actionarilor acesteia", se arata in comunicat.

Bucurestiul ramane fara caldura si apa calda? RADET anunta "iminenta sistare a activitatii" (Video)

Ce a declarat presedintele CA al RADET

Presedintele CA al RADET, Gabriel Dumitrascu, a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca saptamana trecuta a avut loc o intalnire la Ministerul Energiei la care au participat directorul general al RADET, reprezentanti ai ELCEN si ROMGAZ, in cadrul careia s-au convenit pasii, masurile care trebuie abordate in perioada imediat urmatoare pentru a gasi o deblocare partiala a situatiei financiare.

"Am fost surprinsi cand am primit, pe 5 noiembrie, o instiintare din partea ELCEN prin care ne aduceau la cunostinta ca ROMGAZ a decis sa opreasca livrarea de gaz catre ELCEN, pe cale de consecinta ELCEN nu va furniza agentul termic RADET, RADET fiind in imposibilitatea asigurarii continuitatii serviciului public de incalzire. Aceasta informatie trebuia adusa la cunostinta publicului, lucru pe care l-am si facut", a adaugat Dumitrascu.

Ministrul Energiei ii linisteste pe bucuresteni: Caldura nu va fi oprita in aceasta iarna

Pe de alta parte, directorul general ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu, a declarat tot vineri ca Electrocentrale Bucuresti ar putea primi o perioada de gratie de un an pentru achitarea datoriilor catre ROMGAZ, iar esalonarea acestora se va face pe o perioada de 3-5 ani.

"Noi am avut ieri un Consiliu de Administratie al ELCEN, in trei runde, si in ultima runda am ajuns si la o formula finala de a accepta continuarea relatiilor comerciale in conditiile in care ne accepta o perioada de un an de gratie si o esalonare a datoriilor pe o perioada de 3-5 ani. Acum am fost la actionar, se pare ca accepta aceasta varianta si vom avea gaze ca sa producem apa calda si caldura pentru bucuresteni", a spus Nicolaescu.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#ancheta sistare caldura Bucuresti, #Avocatul Poporului caldura Bucuresti, #ancheta RADET caldura, #RADET caldura Bucuresti , #caldura