Ziare.com

Pretul energiei electrice pe bursa s-a dublat in ultimele doua saptamani

Luni, 21 Mai 2018, ora 16:56

   

Pretul energiei electrice pe bursa s-a dublat in ultimele doua saptamani
Pretul energiei electrice pe piata spot a bursei OPCOM a ajuns, luni, la 245 de lei pe MWh in medie, de peste doua ori mai mare decat in urma cu doua saptamani, cand energia costa 112 lei pe MWh, potrivit datelor publicate pe site-ul operatorului bursier.

In varf de consum, adica intre orele 9:00 si 22:00, pretul energiei cu livrare luni, 21 mai, este 277 de lei pe MWh in medie, cu un maxim de 343 de lei la ora 21:00.

Aceasta in conditiile in care, in ultimele luni, pretul energiei a fluctuat, de regula, in intervalul 100 - 200 de lei pe MWh.

Totodata, daca ne uitam la pretul energiei in tarile cu care Romania este cuplata, observam ca preturile in tara noastra si in Ungaria sunt cele mai mari din regiune, chiar si de peste trei ori mai mari in unele intervale orare decat preturile din Slovacia si Cehia.

Spre exemplu, pentru ora 15:00, cand pretul energiei Romania si Ungaria este 55,07 euro pe MWh, in Slovacia si Cehia energia costa 16,17 euro.

Romania exporta 103 MW de energie electrica, luni la ora 11:00. Cea mai mare parte a productiei, adica 36%, era asigurata din surse hidro, 25% din carbune si 12,8% din hidrocarburi.

Energia regenerabila, cea mai ieftina, avea un aport mic, de 9,27% in cazul energiei fotovoltaice, 7% eoliene si 0,62% biomasa.

De pe piata spot a bursei de energie - numita si piata pentru ziua urmatoare (PZU) - furnizorii din Romania cumpara electricitate la preturi care se schimba de la o ora la alta. Ca utilizatorul casnic de electricitate sa resimta scumpirile de pe piata spot, ar fi nevoie ca pretul Mwh sa ramana la nivel ridicat pentru o perioada de cel putin o saptamana.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre pret curent bursa dublat
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1844 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor