In plina vara, in doua zile, pretul la energie a explodat. Celula de criza la ANRE, se ia in calcul plafonarea pretului

Joi, 03 August 2017, ora 21:12
11599 citiri
In plina vara, in doua zile, pretul la energie a explodat. Celula de criza la ANRE, se ia in calcul plafonarea pretului
Foto: OPCOM

In plina vara, cand, de obicei, consumul de curent scade, in Romania, pretul la energia electrica a explodat. Piata pentru Ziua Urmatoare - PZU, o platforma a bursei de energie OPCOM - consemneaza, joi, cotatia de 570 lei/MWh pentru 4 august, un maxim care nu a mai fost atins dupa criza din ianuarie.

Andreea Paul, presedintele organitatiei Initiativa pentru Competitivitate (INACO), a avertizat ca miercuri, pretul energiei electrice ajunsese la 445 lei/MWh, o crestere de 35% in ultimele doua zile, fata de 330 lei/MWh. Mai mult, noul pret este de peste trei ori mai mare decat in luna august din anul 2010, cand era de 138 lei/MWh. Si a continuat sa creasca alert.

"Facturile populatiei cresc exploziv, veniturile lor nu tin pasul, iar competitivitatea producatorilor scade sub povara costurilor cu utilitatile, afectate fiind mai ales intreprinderile mici si mijlocii si industriile primare precum: procesarea laptelui, a carnii si a painii. Inflatia va resimti aceste dinamici si, din nou, consumatorul casnic si producatorul local", a avertizat Andreea Paul asupra consecintelor acestei explozii a pretului energiei electrice.

Se ia in calcul plafonarea pretului

In aceste conditii, la nivelul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) s-a constituit o celula de criza, urmand sa fie stabilit un pachet de masuri. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat ca una dintre solutii la acest puseu ar fi plafonarea preturilor.

"Am solicitat la ANRE o analiza a acestei situatii si nu voi ezita sa cer inclusiv plafonarea preturilor", a declarat ministrul Energiei, intr-o emisiune la Antena 3, citat de Mediafax. El a precizat, pe de alta parte, ca "evoluam, ca tara, intr-o piata libera, astfel ca trebuie sa ne asumam si fluctuatii de pret, mai ales ca Romania este exportator net pe piata de energie".

"Am discutat de mai multe ori cu ANRE, le-am solicitat sa ne propuna orice solutie, o hotarare de Guvern, o plafonare. Astept, de asemenea, un raport si de la conducerea OPCOM, am sesizat si Consiliul Concurentei", a spus Toma Petcu.

De ce au explodat preturile?

In ce priveste conditiile de piata, in aceasta iarna, golul ramas in urma retragerii a doi traderi cu ponderi mari in piata de energie a atras ca un magnet producatori si speculatori deopotriva, astfel ca preturile au urcat la cote nefiresc de mari pentru o tara in care capacitatea de productie este de cel putin doua ori mai mare decat consumul, potrivit Mediafax.

Astfel ca de la 150-200 de lei/MWh in primele tranzactii ale anului 2017 s-a ajuns la 650 de lei/MWh dupa 20 ianuarie. Acum, de la mai putin de 200 de lei/MWh in iunie s-a ajuns la 540 de lei/MWh - cotatii pentru ziua de 4 august.

Preturile energiei tranzactionate pe OPCOM au inceput sa urce de la sfarsitul lunii iunie, iar specialistii spun ca ar fi mai multe cauze, printre care scaderea la aproape jumatate a debitului Dunarii (care afecteaza productia si la Hidroelectrica, si la Nuclearelectrica), dar si inghesuiala tot mai mare a furnizorilor pe PZU.

Intr-o analiza realizata de Andreea Paul se arata insa ca "din 2004 pana in anii 2011 si 2012 nu s-au inregistrat preturi medii care sa depaseasca media lunara de 180 lei/MWh. In anii 2011 si 2012 cauza naturala a cresterii preturile a tinut de lipsa de apa.

Acum, nivelul Dunarii este la limita minima, dar functionala, iar gradul de umplere a lacurilor este de 67% - nivel apreciat ca optim. In 2012, luna februarie, conditiile de vreme au solicitat sistemul, ajungandu-se la consumuri record de 11.000 Mw pe interval orar.

Mai mult, consumul mediu anual este aproape la jumatate, la 7000 Mw pe interval orar. Asadar, dinamica preturilor in prezent ridica cateva probleme cheie, ce ar putea tine chiar de sistemul de functionare a OPCOM, care pare sa permita satisfacerea unor interese conjuncturale ale diverselor grupuri din sectorul energetic", mai arata Andreea Paul.

Citeste integral aceasta analiza.

De altfel, mai multe surse din piata spun insa ca ar fi vorba despre intelegeri intre marii producatori, CE Oltenia si Hidroelectrica. Acestia ar jongla cu productia de energie, iar autoritatile s-ar face ca nu observa, deoarece scopurile urmarite ar fi doua: cresterea profitului companiilor de stat si atragerea de bani mai multi la buget, din cresterea pretului.

Din imaginea de ansamblu a pietei se observa ca marii castigatori ai miscarilor din ultimele doua zile sunt Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica. De cealalta parte se afla furnizorii, care cumpara energie tot mai scump si inregistreaza pierdere.

Ipoteza ca producatorii cu capital de stat ar actiona pentru majorarea preturilor la energie, astfel incat sa atraga mai multi bani la buget, a fost respinsa de ministrul Energiei. In context, Petcu a precizat ca din totalul sumelor de pe facturi "aproximativ 50% reprezinta energia si restul sunt taxe".

Totusi, Ministerul Energiei a anuntat joi ca a transmis Consiliului Concurentei semnalele primite din piata privind posibile intelegeri neconcurentiale intre producatorii de energie din Romania, pentru a fi analizate de catre autoritatea compententa.

Intr-un comunicat de presa, Ministerul Energiei a anuntat ca va incepe o analiza privind cauzele productiei scazute din hidrocentrale, aportul energiei hidro in asigurarea consumului Romaniei fiind in aceasta perioada mai mic decat in mod obisnuit.

Reprezentantii Ministerului Energiei mai spun ca, din datele existente, se configureaza o serie de factori locali si regionali care explica situatia actuala. Intre acestia, cresterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de canicula. Un alt factor ar fi pretul similar in regiune.

In plus, pe fondul productiei mai scazute din hidrocentrale si a cresterii consumului, Romania si-a asigurat necesarul de electricitate cu o contributie consistenta in sistem a producatorilor pe carbune si gaze, ale caror costuri de productie sunt mai ridicate. De asemenea, aportul in sistem al energiei eoliene a fost infim.

Mai mult, contractele de achizitie de energie ale distribuitorilor au expirat, iar in acest context, distribuitorii si-au asigurat necesarul de energie de pe OPCOM, contribuind la cresterea cererii.

Ministerul Energiei mai puncteaza ca aceasta crestere a fost determinata si de lipsa investitiilor in modernizari, retehnologizari si a punerii in functiune de noi capacitati de producere a energiei electrice.

Citeste si De azi se scumpeste lumina cu pana la 8%. Dar poti negocia pretul

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#pret energie electrica nivel istoric, #pret record energie electrica, #Andreea Paul pret energie electrica maxim , #curent