Cum sa zbori in jurul lumii la pretul unui sejur in Europa

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 08:00
6170 citiri
Cum sa zbori in jurul lumii la pretul unui sejur in Europa
Foto: news.cheapflights.co.uk

O vacanta in jurul lumii este experienta suprema pentru un calator infocat, dar pregatirea ei poate dura cativa ani din cauza costurilor. Oricat de reduse ar fi cheltuielile, calatoria e imposibila fara cateva mii de euro. Totusi, asta nu inseamna ca nu exista solutii pentru a face inconjurul lumii la pretul unui sejur mai luxos in Europa.

Pretul calatoriei variaza, in general, in functie de viteza de deplasare. Vaporul este cel mai lent si cel mai scump, dar pretul unui bilet include cazarea si mancarea pentru cateva luni. Cu avionul, insa, nu avem nevoie decat de 10 zile, iar pretul este la jumatate chiar si cu zboruri mai scumpe.

Chiar si la jumatate, biletele in jurul lumii vandute de aliantele dintre companiile aeriene de linie ajung la 3-400 de euro. Solutia mai ieftina este aceeasi pe care o folosim si in Europa de fiecare data cand iesim din tara: companiile low-cost.

Zboruri low-cost, peste tot in lume

Desi oferta low-cost din Romania se adreseaza in special celor care zboara in Italia si Spania, in restul lumii se zboara astfel chiar si intre continente. Air Transat, Air Berlin, Air Europe, Aer Lingus Condor sau Atlas Blue sunt doar cateva companii care zboara din Europa spre America de Nord sau America de Sud.

In Orientul Mijlociu, Asia sau Africa se poate ajunge cu Air Berlin, Atlas Blue, Air Arabia, AirAsia X, Condor sau Jazeera Airways. Altele, mai indepartate, leaga Asia de SUA sau Australia de SUA.

Toate se intalnesc in orase importante ca Istanbul, Mumbai, Kuala Lumpur, Singapore, Honolului, Vancouver, Toronto, New York sau Londra, asa ca este foarte usor de pus la punct un itinerariu pentru a zbura in jurul lumii cu low-cost-uri.

Bucuresti - Bucuresti via Sydney si Honolului, de la 1.500 de euro

Un simplu calcul arata ca o calatorie Bucuresti - Bucuresti care trece prin patru continente costa 1.500 de euro. Pe traseul ales exista opriri in Emiratele Arabe Unite, India, Malaezia, Australia, Hawaii, Canada si Marea Britanie. Data de plecare aleasa pentru simulare este 14 martie 2011.

Din cauza ofertei sarace din Romania, traseul trebuie inceput din Istanbul, iar cel mai ieftin mod de a ajunge acolo este un drum de 200 de lei cu autocarul. In partea asiatica a orasului se afla aeroportul Sabiha Gokcem pe care opereaza aproximativ 30 de companii aeriene, printre care si Air Arabia, un low cost din Emiratele Arabe Unite.

Astfel, din Istanbul se poate zbura pana in India cu o escala de cateva ore in Sharjah, vecinul mai cumpatat al Dubaiului. Pretul biletului Istanbul - Mumbai este de 207 euro in ziua de 16 martie 2011.

Din Mumbai, se poate ajunge la Kuala Lumpur, in Malaezia, cu un zbor Air Asia. Pretul biletului in 18 martie este de 103 euro, ceea ce inseamna ca din Bucuresti se poate ajunge in capitala malaeziana cu 360 de euro.

Dupa Kuala Lumpur, urmatoarea destinatie este Melbourne. Zborul intre cele doua orase tot cu Air Asia costa 160 de euro, asa ca suma la care am ajuns este de 520 de euro.

Urmatorul zbor este, insa, din Sydney, iar intre cele doua orase sunt peste 700 de kilometri. Transportul cu autocarul costa cel putin 60 de euro pana la aeroportul din Sydney. De aici, Jetstar zboara spre Honolulu cu 183 de euro in data de 22 martie 2011. Asta ridica pretul total de pana in acest moment la aproximativ 760 de euro, dar am ajuns pe partea cealalta a lumii, in Hawaii.

WestJet este urmatoarea companie pe lista care ne va duce mai aproape de casa, pana in Canada. Din Honolului se poate ajunge la Vancouver cu 200 de euro in 24 martie 2011, iar a doua zi drumul se continua pana la Toronto cu inca 175 de euro. Suma cheltuita pe avioane pana acum este de 1.135 de euro.

In continuare, varianta aleasa pentru a ne intoarce in Europa este Air Transat. De la Toronto avem nevoie de 260 de euro pentru a zbura pana la Londra in 26 martie. Suntem deja la un pas de casa, iar Blue Air si Wizz Air au zboruri cu 40 de euro in 27 martie. Dupa doua saptamani de alergat in jurul lumii cu noua avioane diferite, cheltuiala se ridica la 1.435. Ar mai trebui adaugati cate 10 euro la fiecare zbor pentru un eventual bagaj de cala.

Doua saptamani de zbor grabit sau cateva luni overland

Cazarea si mancarea depind de fiecare, asa ca nu sunt incluse in calculul de mai sus. Se poate sta intr-un dormitor de hostel cu 10 euro sau intr-un hotel de sute de euro si se poate manca cu cativa euro de la localnici ori cu zeci de euro la un restaurant cu standarde occidentale. De asemenea, nici pretul vizelor nu este inclus.

Planul de calatorie nu este facut pentru a vedea lumea decat de deasupra ei. Pentru a vizita destinatiile e nevoie de cateva saptamani in fiecare tara asa ca toata calatoria ar ajunge sa fie facuta intr-un an. Iar cheltuielile ar face imposibila punerea in practica a planului.

O alta varianta este calatoria overland, doar cu trenuri si masini, si folosirea avioanelor doar peste oceane. Cu un buget bine calculat si fara prea mari pretentii, suma cheltuita ar fi aceeasi. Avantajul urias este ca pot fi vizitate toate locurile de pe traseu. Nu e nevoie decat de timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#bilete low cost, #bilete avion ieftine, #low cost Asia, #low cost SUA, #calatorie in jurul lumii , #low cost