Masina noua vs. masina second hand - Vezi ce ar fi mai bine sa alegi

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 13:21
7937 citiri
Masina noua vs. masina second hand - Vezi ce ar fi mai bine sa alegi

Persoanele care vor sa isi achizioneze o masina la mana a doua trebuie sa stie ca pretul de achizitie al acesteia nu este aproape niciodata singurul cost.

Deoarece cele mai multe masini second hand nu mai sunt in garantie si, implicit, tot ce se va strica de atunci inainte va fi achitat de noul proprietar, iar odata cu anii costul legat de intretinerea acesteia urca din ce in ce mai mult, investitia in acestea este mai mare decat ati estimat, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit rapoartelor Directiei Regim Permise si Inmatriculare a Vehiculelor, peste 10.000 de masini second-hand din Europa de Vest intra in Romania. Cele mai multe au pretul unui model Dacia Logan, dar costuri de intretinere de zeci de ori mai ridicate, iar acestea nu sunt niciodata luate in calcul de catre cei care le cumpara.

Spre exemplu, o persoana care vrea sa dea 8.000 de euro pe o masina are de ales intre un VW Golf V 1,9 TDI din 2006 sau un Logan 1,6i 90 CP nou. Dotarile la ambele masini constau in aer conditionat, geamuri electrice, ABS, computer de bord si radio-CD, dar modelul german dispune de o imagine de marca mai buna. Pe langa magine, masina are in plus si 80.000 km parcursi.

Si cum arice kilometru in plus inseamna bani in plus cand vine vorba de intretinere, cei care vor sa cumpere o masina la mana a doua ar fi bine sa se gandeasca bine ce vor. Spre exemplu, reviziile pentru un Logan 1,6i 90 CP vor costa in 100.000 km aproape 800 de euro, adica in jur de 3.200 de lei. In conditiile in care acum Dacia ofera gratuit o garantie de 4 ani, orice alt defect va fi remediat fara niciun cost suplimentar.

Pentru un Golf V 1,9 TDI intre 90.000 km si 150.000 km se va plati numai pe revizii aceeasi suma de aproximativ 800 de euro. La aceasta suma s-ar putea adauga de exemplu un set nou de anvelope 300 de euro, un kit de ambreiaj care trebui schimbat la 70-80.000 km - inca aproape 300 de euro, un set nou de amortizoare - inca 330 de euro, discuri si placute noi de frana, pivoti si bucse la roti. O noua turbina in cazul motorizarilor diesel in valoare de aproape 70 mil. lei vechi.

In aceste conditii, cheltuieli suplimentare de 2.500 de euro. Cei 8.000 de euro dati pe masini, plus cei 2.500 vizand cheltuieleile, se ajunge la un total de 10.500 de euro. Si asta in conditiile in care in cadrul programului "Rabla" un VW Golf VI nou costa 9.990 de euro, desigur cu trei tichete (care pot fi achizitionate cu mai putin de 800 de euro din piata), in timp ce un Ford Focus costa 10.300 de euro, dar cu un motor de 1,6 litri, nu 1,4 cum este modelul german.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#cumparare masini, #masini noi, #masini mana a doua, #masini , #low cost