Otopeniul scumpeste low cost-ul - Wizz Air mareste tarifele

Joi, 23 Februarie 2012, ora 15:56
2070 citiri
Otopeniul scumpeste low cost-ul - Wizz Air mareste tarifele
Foto: Arhiva

Operatorul Wizz Air va majora tarifele in medie cu sase euro pe bilet pentru a recupera cresterea de 25% a costurilor de operare, respecitv un milion de euro pe luna, cauzata de mutarea zborurilor low cost de pe Aeroportul Baneasa pe Otopeni de la 25 martie.

"In ultimii cinci ani taxele de aeroport din Bucuresti aproape ca s-au dublat si pe Otopeni sunt cu 25% mai mari fata de Baneasa. Din pacate va trebui sa transferam aceste costuri la pasageri.

Daca ar trebui sa recuperam in totalitate cresterea ar trebui sa majoram pretul biletelor cu aproximativ 4%, adica in medie sase euro pe bilet, maxim zece euro. Este dificil de estimat pentru ca piata dicteaza nivelul tarifelor.

Daca pe un segment crestem pretul cu 10%, e posibil ca cererea sa scada cu 30% pentru ca piata de low cost este una sensibila", a declarat, intr-o conferinta de presa, chief financial officer al companiei, Mike Powell.

El a spus ca pana la inceputul verii Wizz Air va investi 100 milioane euro pentru achizitia a doua aeronave Airbus care vor deservi hub-ul din Bucuresti, astfel ca flota alocata Capitalei va fi formata din sase avioane.

Prin cresterea capacitatii de transport, compania va introduce patru destinatii noi (Budapesta, Palma de Mallorca, Verona si Memmingen in sudul Germaniei) si va creste frecventa curselor cu 22, la 123 de zboruri pe saptamana.

Astfel, Wizz Air estimeaza ca va transporta in urmatoarele 12 luni un numar de doua milioane pasageri, cu 500.000 de calatori mai multi fata de ultimele 12 luni.

Referitor la decizia Ministerului Transporturilor de a transfera zborurile low cost pe Aeroportul Otopeni, Powell a spus ca in ciuda cresterii costurilor aerogara are mai putine restrictii de zbor fata de Baneasa, care este inchis pe timpul noptii, astfel ca Wizz Air va putea opera mai multe zboruri pe zi.

"Costurile de intretinere sunt mari si daca vom putea folosi acelasi avioane de mai multe ori pe zi fata de Baneasa, atunci aceste costuri pot fi impartite intre mai multi pasageri pe mai multe rute, iar noi am putea realiza economii", a afirmat Powell.

Totodata, directorul companiei a spus ca este pentru prima data cand operatorul este fortat sa-si mute operatiunile de pe un aeroport secundar pe unul primar.

Wizz Air va mari tarifele daca va trebui sa se mute pe Otopeni

"Mai avem aeroporturi la fel de scumpe precum Otopeni, dar tendinta este sa ne mutam pe aeroporturi secundare, mai ieftine, cum am facut la Varsovia", a explicat Powell.

Potrivit datelor proprii, Wizz Air a fost lider de piata in luna ianuarie pe segmentul low cost, cu o cota de 66,4%, in timp ce competitorul direct (Blue Air) a avut 26,2%.

Directorul financiar a mai spus ca Wizz Air a fost afectata de conditiile meteo nefavorabile din ultima perioada, care au dus la anularea sau intarzierea mai multor zboruri, dar nu a cuantificat pagubele.

Operatorul a transportat anul trecut din Romania 2,7 milioane pasageri, in crestere cu 29% fata de anul precedent, depasind traficul realizat de liderul pietei, compania de stat Tarom, de 2,19 milioane pasageri.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#preturi bilete avion, #Wizz Air preturi bilete, #Wizz Air scumpire , #low cost