Pasagerii afectati de greva Ryanair ar putea primi compensatii de peste 33 milioane euro

Duminica, 29 Iulie 2018, ora 13:06
3973 citiri
Pasagerii afectati de greva Ryanair ar putea primi compensatii de peste 33 milioane euro
Foto :Facebook/ Ryanair

Peste 120.000 de pasageri au fost afectati de grevele personalului operatorului Ryanair din luna iulie, iar daca pasagerii afectati ar cere despagubiri prin companiile de specialitate, acestia ar putea incasa peste 33 milioane euro, potrivit datelor AirHelp, companie specializata in obtinerea de compensatii pentru pasagerii companiilor aeriene.

"Sezonul de calatorii din acest an inregistreaza perturbari ale zborurilor in intreaga Europa, cauzate in special de zborurile anulate si intarziate ca urmare a grevelor. AirHelp, compania principala de compensare a zborurilor, a analizat ce suma ar trebui sa puna deoparte Ryanair pentru a compensa pasagerii si incurajeaza turistii afectati sa-si afirme dreptul la compensatii financiare", a informat AirHelp.

In doar opt zile de greva, 120.000 de pasageri ar putea primi in jur de 33 de milioane de euro in total drept compensatii ca urmare a anularilor sau intarzierilor zborurilor Ryanair, cauzate de greva personalului.

Compania Ryanair le-a transmis insa pasagerilor ca, "intrucat zborurile anulate au fost cauzate de circumstante extraordinare, nu datoram nicio compensatie."

Cu toate acestea, Curtea Europeana de Justitie a decis anul acesta ca greva personalului de zbor nu constituie o "circumstanta extraordinara".

"Deciziile Curtii Europene de Justitie sunt obligatorii pentru toate instantele din UE si se aplica tuturor in acelasi mod - chiar daca este vorba de Ryanair. Pasagerii afectati nu ar trebui sa se lase inselati de declaratia falsa a companiei Ryanair, deoarece toate grevele personalului companiilor aeriene nu mai sunt considerate circumstante extraordinare, ceea ce ar scuti compania aeriana de la obligatia de a plati o compensatie financiara de maximum 600 de euro pentru fiecare pasager.

De aceea, AirHelp ii sfatuieste pe toti pasagerii afectati sa verifice daca problema intampinata cu zborul lor le da dreptul la compensatii financiare, in plus fata de o rambursare a biletului oferit", a declarat directorul general al AirHelp Romania, Stefan Radu.

Daca un zbor intarzie mai mult de trei ore sau daca este anulat, ori daca unui pasager ii este refuzata imbarcarea, pasagerii pot beneficia, in anumite circumstante, de o compensatie financiara de pana la 600 euro de persoana, in plus fata de orice redirectionare sau rambursare a biletului oferita de compania aeriana.

Conditia este ca aeroportul de plecare sa se afle in UE sau ca transportatorul aerian sa aiba sediul in UE. In plus, motivul intarzierii zborului trebuie sa fie cauzat de compania aeriana.

Compensatia trebuie revendicata in termen de trei ani de la data intarzierii zborului.

Pe de alta parte, circumstante extraordinare, cum ar fi furtuni sau urgente medicale, inseamna ca transportatorul aerian este scutit de obligatia de compensare a pasagerilor. Daca sunteti blocat la un aeroport timp de mai mult de doua ore, companiile aeriene sunt, de asemenea, obligate sa le ofere pasagerilor mese, bauturi gratuite, acces la comunicare si chiar cazare, daca este necesar.

Curtea Europeana de Justitie a hotarat in luna aprilie a acestui an ca toate companiile aeriene trebuie sa-i despagubeasca pe pasageri pentru intarzieri si anulari ale zborurilor, chiar daca motivul pentru aceasta a fost o greva a personalului companiei aeriene, masura care se aplica tuturor grevelor anterioare dar si celor viitoare ale companiilor aeriene.

Lansata in anul 2013, compania AirHelp a sprijinit peste sapte milioane de persoane sa procese cereri de despagubire aeriene in valoare de aproape 800 de milioane de euro in total. AirHelp are reprezentante in 30 de tari, ofera asistenta in 16 limbi si are peste 500 de angajati la nivel global.

In ce priveste Romania, AirHelp a identificat in 2017 peste 42.000 de pasageri romani eligibili pentru despagubiri. Daca le-ar solicita, valoarea lor ar fi de 12 milioane de euro.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#despagubiri zbor anulat Ryanair, #greva piloti ryanair, #zboruri anulate Ryanair , #low cost