Ce ar trebui facut pentru salvarea litoralului romanesc

Duminica, 08 Iulie 2012, ora 14:42
2517 citiri
Ce ar trebui facut pentru salvarea litoralului romanesc
Foto: Arhiva

Litoralul romanesc reprezinta principalul punct de atractie turistica in timpul verii, iar acest potential ar trebui exploatat mult mai bine, potrivit lui Dan Matei Agathon, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii.

Astfel, Agathon propune zece reguli de aur, care ar trebui implementate de autoritati pentru a imbunatati conditiile de pe litoral:

1. Infiintarea consiliilor de administratie a statiunilor, indiferent de forma juridica adoptata, dupa modelul bulgaresc

Din aceste consilii trebuie sa faca parte autoritatile locale, serviciile de urgenta si hotelierii. Numai in astfel de consilii de administratie se vor identifica detaliile care pot perturba turismul local, precum si cele care il pot imbunatati, arata Agathon, intr-un comunicat remis Ziare.com.

2. Demararea cat mai rapida a procedurilor de indiguire

Astfel, plajele nu ar pierde, in continuare, teren, riscand sa dispara in urmatorii zeci de ani. Avand in vedere studiile deja efectuate, trebuie identificate si mobilizate resursele necesare pentru ca planurile de salvare a plajelor sa poata fi puse in aplicare.

3. Reintroducerea politiei plajelor

Acest lucru trebuie realizat atat pentru ca turistii sa isi simta lucrurile luate la plaja mai protejate, dar si pentru a reduce la zero aparitia vanzatorilor ambulanti.

4. Aplicarea unor reguli foarte stricte cu privire la hotelurile aflate in constructie sau in demolare

Preluand modelul tarilor cu traditie in turism, prin reglementari locale stricte, trebuie interzisa cu desavarsire orice constructie sau demolare a hotelurilor/teraselor/barurilor in timpul sezonului. Constructiile nefinisate trebuie conservate si acoperite, astfel incat sa nu creeze un disconfort turistilor aflati in hoteluri situate in proximitatea unor astfel de constructii. Demolarile trebuie terminate pana la inceperea sezonului, iar suprafata demolata poate intra in conservare pana la sfarsitul sezonului prin acoperire cu gazon.

5. Puncte de prim ajutor/salvamar

Astfel de puncte exista deja, insa numarul lor este mic in comparatie cu suprafata plajelor. Prin astfel de puncte de prim ajutor nu numai ca este imbunatatita calitatea serviciilor pentru turisti, dar pot fi salvate vieti omenesti.

6. Stoparea imediata a unitatilor de cazare neclasificate, neinregistrate si nefiscalizate, precum si a chiriilor date la marginea drumului

Pe langa nefiscalizare si pe langa faptul ca aceste unitati nu sunt clasificate, calitatea serviciilor poate fi de multe ori indoielnica. In plus, cei care promoveaza astfel de servicii dauneaza imaginii litoralului.

7. Continuarea eforturilor de eliminare a invaziei algelor

Aceste eforturi si-au produs efectul in acest an, cand algele au fost indepartate. Este un plus castigat de litoralul romanesc care nu trebuie pierdut, pentru ca daca apa marii este curata, rasplata vine imediat sub forma cresterii numarului de turisti.

8. Instalarea de pubele stradale numeroase

Desi pe plaja se afla puncte de colectare a gunoiului in mod selectiv, iar de pe plaja se ridica gunoaiele, totusi pubelele stradale lipsesc aproape cu desavarsire de pe faleza pietonala. Sistemul fiind insuficient, seara, putinele pubele stradale sunt neincapatoare, si, in consecinta, foarte mult gunoi ajunge direct pe jos.

9. Construirea de toalete publice pe plaja si in apropierea teraselor si construirea de cabine de schimb pe plaja

La aceasta ora, toaletele publice sunt in numar foarte mic sau lipsesc cu desavarsire. In mod normal, terasele trebuie sa detina in imediata apropiere o toaleta gratuita, iar plajele sa aiba un sistem de toalete publice.

10. Gasirea si implementarea unor solutii pentru parcare

Statiunile fiind construite intr-o perioada in care numarul masinilor era mult mai mic decat cel actual, parcarile au devenit de mult timp neincapatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#reguli litoral Romania, #imbunatatire conditii litoral Romania , #oferte turism