CNBC: Pot Dracula si comunismul sa salveze Romania?

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 10:48
2640 citiri
CNBC: Pot Dracula si comunismul sa salveze Romania?

Economiile emergente din Europa, printre care si Romania, sunt dornice sa isi promoveze mostenirea culturala pentru a stimula turismul si cresterea economica.

Totusi, exista riscul ca o parte dintre aceste eforturi de promovare - precum exploatarea legendelor cu vampiri, comunismul sau evenimentele destinate burlacilor, sa creeze stereotipuri cu privire la regiune si sa atraga multimi nedorite, scrie CNBC.

Potrivit datelor Eurostat, numarul hotelurilor si al unor unitati similare a crescut in perioada 2006-2011 de la 321 la 496 in Letonia, de la 4.125 la 4.612 in Romania si de la 2.301 la 3.285 in Polonia.

Turismul reprezinta mai mult de 5% din produsul intern brut al Uniunii Europene, conform Directiei Generale pentru Intreprinderi si Industrie din cadrul Comisiei Europene.

Ce fac tarile emergente din Europa pentru a atrage clasele de mijloc dornice de a calatori din tari precum China, Rusia si America de Sud?

Proiectul Dracula

1 decembrie Comorile Romaniei: Portalul spre o alta dimensiune, in Transilvania (Galerie foto)

In cazul Romaniei, CNBC vorbeste de "Proiectul Dracula".

Desi mostenirea culturala este ceva ce fiecare tara incearca sa vanda turistilor internationali, exista anumite aspecte ale istoriei unei natiuni care atrag eticheta de stereotip si care se bazeaza pe clisee.

O parte sangeroasa din istoria Romaniei, ce a atras numeroase controverse, este pe cale sa fie readusa in atentie, anunta jurnalistii americani.

Atunci cand au lansat "Proiectul Dracula", in 2013, autoritatile romane din sectorul turismului au spus ca intentioneaza sa dezvolte un "turism de tip vampir", in scopul revigorarii cresterii economic in Transilvania, dar si la nivel national.

"Mitul Dracula reprezinta un instrument fara egal pentru promovarea turismului", a spus presedintele Patronatelor din Turism si Servicii, Dan Matei Agathon.

Numarul turistilor se afla in urcare in Romania. Conform celor mai recente date, acesta era de 126.658 in noiembrie 2013, comparativ cu 118.430 de turisti in perioada similara din anul anterior, iar acest lucru contribuie la cresterea economica a tarii.

Incercand sa exploateze o perioada de prosperitate economica, autoritatile romane promoveaza Castelul Bran, "o fortareata medievala transilvaneana".

Acesta ar fi inspirat cadrul romanului "Dracula", din secolul al IX-lea, al scriitorului irlandez Bram Stoker, in timp ce personajul principal ar fi bazat pe domnitorul Vlad Tepes, care a trait in zona in urma cu 600 de ani.

Exploatarea unei astfel de asocieri intampina insa opozitie, in contextul in care Vlad Tepes este considerat "un fel de erou national in Romania", subliniaza CNBC.

O initiativa de a dezvolta un parc tematic "Dracula" din urma cu un deceniu s-a soldat cu un esec, intrucat administratorii Castelului Bran insista ca turistii sa faca diferenta intre realitate si fictiune. "Dracula exista doar in imaginatie", spun acestia pe site-ul oficial.

Razvan Marc, directorul Biroului National de Turism de la Londra, a precizat pentru CNBC ca exista planuri pentru a prova turismul de tip "Dracula", insa nu au fost intreprinse inca masuri concrete. Totusi, cateva companii turistice private ofera pachete cu aceasta tematica.

Comunismul este o alta "atractie" oferita de tarile din Europa de Est turistilor. Romania, Bulgaria si Polonia se numara printre tarile in care pot fi vazute inca reminiscente fizice ale epocii comuniste, de la cladiri in stil sovietic la Trabant.

O agentie din Polonia ofera turistilor oportunitatea unei calatorii in trecutul comunist la tarii.

"Tarile europene sunt faimoase pentru comunism, astfel incat a devenit o alegere evidenta. Am vrut sa facem ceva amuzant si sa avem o atitudine diferita asupra turismului", a spus Michal Ostrokski, fondatorul agentiei Crazy Guides, pentru CNBC.

In acelasi articol, CNBC vorbeste si de celebrele petreceri ale burlacilor din Letonia, Lituania sau Estonia, greu de uitat. Orasele baltice Riga, Talinn si Vilnus au devenit sinonime cu aceste "stag trips", incluse in oferta a numeroase companii turistice. Insa avantajele reprezentate de fluxul de turisti atrasi astfel sunt partial anulate de haosul pe care acestia il produc.

Riscul transformarii in "tara vampir"

"Acest tip de turism poate crea imaginea unei destinatii de tip 'tara vampir' sau tara in care turistii pot vedea doar un sistem anacronic. Succesul turismului cultural in tarile emergente consta in crearea si inventarea turismului folosind mostenirea culturala in asociere cu fundatia mai traditionala a 'bisericilor si castelelor'", recomanda Patrick Eveno, presedintele Asociatiei Mondiale a Expertilor in Turism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#turism Dracula economie Romania, #turisti Castelul Bran, #turism Romania , #oferte turism