Organizeaza-ti singur vacanta si economiseste sute de euro

Luni, 31 Ianuarie 2011, ora 07:29
5247 citiri
Organizeaza-ti singur vacanta si economiseste sute de euro
Foto: boncherry.com

Internetul si companiile aeriene low-cost au facut ca orice vacanta sa fie mult mai usor de organizat si sa nu mai avem nevoie de serviciile agentiilor de turism. Acum putem ajunge pe cont propriu in orice zona a lumii si tot singuri ne putem asigura ca nu vom avea surprize neplacute cand vom ajunge in camera de hotel.

Chiar daca o agentie de turism te scuteste de toata bataia de cap, iar tu nu trebuie decat sa mergi cu bagajul la aeroport, pretul acestui confort poate fi de cateva sute bune de euro. De fapt, uneori poate fi mai mare decat cazarea la destinatie.

Cei care vor sa isi organizeze singuri vacanta au posibilitatea sa aleaga compania aeriana cu pretul, serviciile si orarul care le convine. Cand vine vorba de cazare, cei care isi cauta singuri un hotel pot afla tot ce vor din recenziile lasate de alti calatori pe site-uri precum TripAdvisor.

Europa a devenit, insa, accesibila oricui. Adevaratele probleme apar cand trebuie sa ajungem pe alte continente, unde ne-am putea putea simti pierduti si coplesiti de diferentele culturale. In India, de exemplu, pretul unei vacante de o saptamana ajunge si la 2.500 de euro, iar multe persoane sunt dispuse sa scoata din buzunar acesti bani pentru a stii ca sunt in siguranta. Dar temerile sunt exagerate, iar asta ne face sa platim si cu 1.000 de euro mai mult.

La o agentie din Bucuresti gasim o vacanta de 10 zile, pe plajele din Goa, la pretul de 1.900 de euro de persoana. Perioada aleasa este februarie-martie. Totusi, o camera dubla din acelasi hotel de cinci stele costa 1.426 de dolari pentru noua nopti. Adica 713 euro de persoana.

La aceasta suma trebuie adaugat transportul. Avionul Bucuresti - Mumbai costa la Turkish Airlines 649 de euro dus-intors in acea perioada. Din Mumbai trebuie, insa, luat si un tren pana in Goa. La clasa 1 cu aer conditionat biletul costa 27 de euro. Transportul ajunge astfel la aproximativ 700 de euro.

Daca adaugam cateva curse cu taxiul intre gara si aeroport, aceeasi vacanta de 10 zile in Goa ajunge sa coste 1.500 de euro. Cu 400 de euro mai putin decat la agentie. Poate 400 de euro nu pare mult, dar in India se poate sta foarte confortabil o luna cu acesti bani. De fapt, cei 1.900 de euro le-ar ajunge in jur de trei luni celor care calatoresc "low budget".

Peste 200 de euro pentru cocktailuri in Bali

O alta destinatie exotica cu vacante foarte scumpe este Bali, in Indonezia. Nimic nu poate sa coste mai putin de 1.000 de euro din cauza transportului, iar insula este plina de resort-uri de cinci stele si servicii de mii de euro pe noapte. Calatorii cu buget limitat pot sta cu cinci dolari pe noapte, iar cei care intentioneaza sa ramana mai mult pot lua o casa pentru un an cu 4.000 de dolari. Cam cat costa o noapte intr-un hotel de lux.

In ofertele agentiilor turistice din Bucuresti, 11 zile petrecute intr-un Resort&Spa de cinci stele costa 1.800 de euro. Ceea ce nu e foarte scump, avand in vedere standardele de lux de pe insula. Totusi, se poate si mai ieftin.

In luna martie, in acelasi complex turistic de cinci stele, o camera dubla costa 1.020 de euro pentru 9 zile. La aceasta suma se mai adauga 950 de euro de persoana pentru avionul Bucuresti - Denpasar dus-intors de la Qatar Airways sau KLM. Astfel, pentru fiecare persoana, vacanta va costa 1.560 de euro. Diferenta de 240 de euro poate fi cheltuita pe cocktailuri si masaje.

New York-ul, mai ieftin cu 300 de euro

Si vacantele petrecute dincolo de oceanul Atlantic depasesc usor 1.000 de euro. New York-ul este unul dintre cele mai scumpe orase din lume cand vine vorba de cazare, iar camerele mai ieftine de 200 de dolari pe noapte ar putea sa fie la fel de mari ca patul. Un hostel costa si 50 de euro, in timp ce o camera ieftina fara baie ajunge pana la 200 de dolari. Pretul unei camere decente variaza intre 250 si 350 de dolari pe noapte. Si daca asta nu era de ajuns, pe nota de plata se vor adauga si taxe de peste 10%.

In ofertele agentiilor turistice, pretul unei excursii in cel mai mare oras din America depaseste 1.300 de euro. Pachetul include sase nopti de cazare intr-un hotel de trei stele din Manhattan si mic dejun continental.

Aceeasi excursie poate sa coste cu cateva sute de euro mai putin daca e facuta pe cont propriu. Cazarea in aceleasi camere duble costa in cele sase nopti de la sfarsitul lunii februarie 967 de euro cu tot cu taxe. Adica mai putin de 500 de euro de persoana. Pentru biletul de avion de la KLM mai e nevoie de inca 557 de euro. Diferenta dintre vacanta pe cont propriu si cea organizata de o agentie este astfel de 300 de euro.

Hotel "ingrozitor" din Paris, super-oferta pentru bucuresteni

Si in Europa se pot face excursii mai ieftine si mai sigure fara ajutorul agentiilor. La Paris, de exemplu, un weekend la inceputul lunii martie costa 300 de euro cu tot cu transport. Suna tentant, dar hotelul a primit pe Tripadvisor 62 de recenzii de la calatori care spun ca este un loc ingrozitor zi dezgustator.

Avionul costa in acea perioada 140 de euro la Blue Air sau Wizz Air si 190 de euro la Air France. Hotelul din oferta costa 177 de euro, dar cu aceeasi bani as alege Hotel de Blois, care este cel mai bine cotat hotel ieftin din Paris, potrivit Tripadvisor.

Organizarea propriei vacante poate fi stresanta si obositoare, dar ofera mai multa satisfactie si siguranta, ca sa nu mai vorbim de cateva sute de euro pe care ne putem face sederea si mai placuta. De asemenea, cei care isi planuiesc singuri excursia vor evita situatii neplacute intalnite la o agentie de turism din Bucuresti care promitea turistilor cazare in Budapesta, iar hotelul se afla la exact 70 de kilometri de capitala ungara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#vacanta India Goa, #vacanta Bali, #vacanta new york, #vacanta Paris, #pret vacanta, #agentii turism preturi , #oferte turism