ANRE amana scumpirea gazelor pentru 1 noiembrie

Marti, 03 Octombrie 2017, ora 15:48
3005 citiri
ANRE amana scumpirea gazelor pentru 1 noiembrie
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a amanat decizia de a majora pretul gazelor pentru consumatorii casnici pana la aprobarea in Parlament, prin lege, a OUG 64/2016, urmand ca modificarea pretului final sa intre in vigoare de la 1 noiembrie.

"Am amanat decizia privind pretul gazelor pana dupa aprobarea in Parlament a OUG 64, intrucat vor fi operate modificari care vor avea impact major si asupra pretului final.

Este vorba de faptul ca va fi dereglementat serviciul de inmagazinare si, totodata, vor fi modificate cotele obligatorii de tranzactionare pe bursa pentru producatori", a declarat, marti, Niculae Havrilet, presedintele ANRE.

OUG 64/2016 pentru modificarea si completarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012 aduce mai multe modificari substantiale legislatiei din sectorul gazelor.

Astfel, producatorii de gaze vor trebui sa vanda prin intermediul bursei 70% din productie si, totodata, OPCOM va deveni singura bursa angro de gaze naturale recunoscuta prin legislatie.

Havrilet a mai aratat ca a primit asigurari ca ordonanta va fi adoptata in Parlament in aceasta luna, astfel incat ANRE sa poata decide un nou pret final al gazelor care sa intre in vigoare de la 1 noiembrie si care sa ia in calcul si modificarile aduse de ordonanta.

In urma cu o saptamana, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, declara ca pretul gazelor pentru consumatorii casnici ar trebui sa creasca cu 6% in medie in trimestrul al patrulea. Havrilet nu a putut preciza pe moment daca modificarile care vor surveni odata cu aprobarea ordonantei 64 vor influenta pretul in sus sau in jos, aratand ca se vor face noi calcule din care sa reiasa pretul final.

Amintim ca la 1 octombrie s-au scumpit carburantii, curentul electric si au crescut ratele la creditele in lei.

Citeste si

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#scumpire gaze 1 noiembrie 2017 , #pret gaze