Teodorovici a retras proiectul plafonarii pretului la gaze: Vom discuta despre asta cand vom fi pregatiti, poate dura ani de zile

Vineri, 20 Iulie 2018, ora 16:41
3307 citiri
Teodorovici a retras proiectul plafonarii pretului la gaze: Vom discuta despre asta cand vom fi pregatiti, poate dura ani de zile
Foto: Arhiva Facebook/Romgaz

Ministerul Finantelor a retras de pe site proiectul de hotarare de huvern prin intermediul caruia urma sa plafoneze pretul gazelor din productia interna la 55 lei MWh. Ulterior, ministrul Eugen Teodorovici a declarat ca ar putea dura ani pana cand va readuce proiectul in discutie.

"Acest subiect nu-l discutam, l-am scos de pe site si vom discuta despre un astfel de subiect cand toti vom fi pregatiti. Cand vom intelege ce inseamna sa ai concurenta in piata reala, sa intelegem de ce ar trebui sa facem acest lucru si multe altele. (...) Avand cei doi operatori din piata, asta nu inseamna concurenta si e de manual acest lucru si e de manual si cum se intampla lucrurile in piata", a spus Teodorovici, citat de News.ro.

Ministrul de Finante a spus ca a identificat o serie de probleme in stabilirea preturilor la Romgaz si OMV Petrom si ca oamenii ar trebui sa afle ce se intampla in cele doua companii. In plus, reprezentantii statului din Consiliile de Administratie ale companiilor i s-au parut ministrului "cam obositi".

"Pentru mine, ca stat, interesul este nu de a face cele doua companii profit, ci de a lasa in economie un pret care sa incurajeze dezvoltarea economica. O astfel de limitare in timp sau pentru o perioada de timp poate sa aiba beneficii pentru consumatorii casnici si pentru consumatorii industriali.

Adica exact in partea noastra de economie. Si lucrurile pot sa fie foarte bune. Repet, daca ar fi o concurenta reala, lucrurile ar sta altfel. Dar poate o sa vedeti si niste cifre, cam cat produc, cam cat ar trebui sa coste, cum variaza, cum cresc preturile pe rand, unul odata, celalat revine, creste celalalt pretul dupa aceea si se aliniaza unul dupa celalat si le cresc nejustificat (...) Si mai ales cei care sunt in Consiliul de Administratie din partea statului acolo. Stiti ca sunt delegati acolo oameni din ministere, mi se pare ca au fost obositi la sedintele respective", a mai spus Eugen Teodorovici.

Ce efecte a avut incercarea lui Teodorovici de a plafona pretul gazelor romanesti

Nota de fundamentare si textul proiectului fusesera postate pe site-ul Finantelor, miercuri, pe 18 iulie, nu in sectiuna "Transparenta decizionala", cum ar fi fost normal, ci la "Comunicate de presa".

In nota de fundamentare erau mentionate doua mari motive care - sustineau Finantele - justificau prafonarea pretului gazelor romanesti.

Primul, potrivit notei de fundamentare a HG, este "stoparea cresterii necontrolate a preturilor gazelor naturale din productia interna, generata de pozitia dominanta a celor doi mari producatori care au cota de piata, fiecare de peste 46% si impreuna de 95% (Romgaz si OMV Petrom - n.red.) ".

Al doilea motiv era crearea unui "mediu concurential adecvat pentru fiecare din cei 7 producatori de gaze naturale din Romania", potrivit aceluiasi document.

Inginerul Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, a explicat pe larg, pentru Ziare.com, ca niciunul dintre obiectivele mentionare in nota de fundamentare nu s-ar fi putut atinge prin plafonarea pretului gazelor din productie interna.

Mai mult chair, masura ar fi urmat sa pagubeasca bugetul de stat cu sume enorme si i-ar fi putut determina pe petrolistii din Marea Neagra sa abandoneze exploatarea gazelor naturale in regim off-shore.

Simpla promovare a anuntului a provocat joi, pe 19 iulie, scaderi masive ale valorii actiunilor tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti ale principalilor producatori de gaze din Romania, Romgaz si OMV Petrom.

Petrolistii au reactionat prompt, sustinand ca plafonarea va pune in pericol siguranta energetica a Romaniei. In plus, potrivit Fondului Proprietatea, actionar la OMV Petrom, plafonarea pretului ar fi insemnat ca Romania arunca pe geam miliarde de lei investite deja in sectorul gazier.

Intamplator sau nu, la OMV Petrom - unul dintre cei doi mai producatori de gaze din Romania, in care statul detine aproape 10% din participatie - lucreaza Cristinel Dancila, sotul premierului Viorica Dancila, potrivit Romania Curata. In aceste conditii, sustin jurnalistii publicatiei citate, premierul ar putea fi, cel putin din punct de vedere moral, intr-o situatie delicata, invecinata cu incompatibilitatea, atunci cand trebuie sa ia decizii cu privire la exploatarea resurselor de petrol si gaze ale Romaniei.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#plafonare pret gaze eliminata, #Eugen Teodorovici plafonare pret gaze, #plafonare pret gaze proiect scos , #pret gaze