Deputatii au amanat o decizie care risca sa scumpeasca gazele cu pana la 40%

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 15:02
5420 citiri
Deputatii au amanat o decizie care risca sa scumpeasca gazele cu pana la 40%
Foto: Arhiva Pixabay

Deputatii din Comisia de Buget au amanat, cel mai probabil pentru anul 2019, avizarea unui proiect de lege care - adoptat in forma curenta - risca sa duca la scumpirea cu pana la 40% a gazelor, in primavara anului viitor.

Proiectul de lege care ar putea scumpi impovarator gazele, adoptat deja de Senat, a fost modificat prin mai multe amendamente la Camera Deputatilor. Ca sa intre la votul final, proiectul trebuie sa primeasca aviz de la doua comisii de fond, adica de la cea de Industrii si de la cea de Buget.

Pana la acest moment, Comisia de Industrii a dat un raport preliminar. In consecinta, deputatii de la Comisia de Buget sunt cei care trebuie, acum, sa ia o decizie. Pe 11 decembrie, presedintele de sedinta, deputatul PSD Iuliu Nosa, a acceptat amanarea avizarii proiectului, insistand ca in sedinta de pe 18 decembrie sa se ia totusi o decizie, la nivel de comisie de Buget.

Decizia luata astazi de deputati: se amana discutia proiectului de lege pana cand se va organiza o sedinta comuna cu deputatii de la Comisia de Industrii.

Cum risca lacomia statului sa scumpeasca impovarator gazele

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, in dorinta de a face rost de bani, statul roman a decis, inca din primavara acestui an, sa schimbe modul in care ii taxeaza pe producatorii de gaze din Romania. Mai exact, statul a hotarat sa le ia producatorilor redevente nu in functie de valoarea pe care o au gazele extrase in Romania, ci in functie de preturile la care, teoretic, acestea s-ar putea vinde la bursa de profil de la Viena.

Intrucat acest mod de taxare este ilogic, Agentia Nationala de Resurse Minerale (ANRM) a anuntat in iunie ca va renunta la el si va gasi un mod de a-i taxa pe producatori in functie de marimea zacamintelor pe care acestia le exploateaza si de calitatea gazelor extrase. Nici bine n-a apucat industria de petrol si gaze sa rasufle usurata, ca statul s-a si razgandit.

Mai exact, potrivit unui proiect de lege - adoptat deja de Senat si avizat pozitiv de Comisia de Industrii din Camera Deputatilor - producatorii nu vor plati numai redevente in functie de preturile gazelor de la Viena, ci si impozitele numite "pe venituri suplimentare". Ziare.com v-a explicat, pe larg, cum functioneaza acest mecanism de taxare si ce efecte dezastroase ar putea avea el asupra industriei gazelor din Romania.

Ceea ce face statul roman, prin astfel de masuri, este, de fapt, sa le puna producatorilor de gaze impozite pe venituri pe care acestia nici macar nu le realizeaza. E un mod de taxare care risca sa-i scoata din afaceri pe cei cativa producatori mici de gaze si sa le puna probleme serioase celor mari, adica Romgazului (detinut in proportie de 70% de stat) si Petromului (in care statul detine 20% din participatie).

In plus, potrivit unei analize realizate de presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, Dumitru Chisalita, acest mod de suprataxare risca sa creasca impovarator pretul gazelor.

"Sumarizand efectele asupra cresterii pretului gazelor, dupa aplicarea noului proiect de lege privind supraimpozitarea gazelor naturale, dar tinand seama si de cresterea de pret care ar fi trebuit sa fie facuta in luna octombrie 2018, amanata pentru 1 aprilie 2019 (in cuantulm de pana la 15% - n.red.), putem sa apreciem ca pretul gazelor naturale va suferi o crestere cu pana la 40%", se arata in analiza semnata de expertul in energie citat.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#scumpire gaze taxare producatori Viena, #lege scumpire gaz Camera Deputatilor, #lege scumpire gaz , #pret gaze