Gaze mai scumpe de la vara? Vesti bune de la ANRE

Luni, 07 Martie 2016, ora 15:53
3703 citiri
Gaze mai scumpe de la vara? Vesti bune de la ANRE
Foto: Arhiva Ziare.com

Preturile gazelor naturale din productia interna pentru populatie ar putea creste cu 3% de la 1 iulie, potrivit estimarilor actuale, insa ar putea sa ramana la nivelul actual, daca cotatiile internationale continua sa scada, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.

Declaratia a fost facuta in contextul in care calendarul actual de liberalizare a preturilor pentru populatie prevede o scumpire cu 10% de la 1 iulie.

"Preturile la gazele naturale destinate consumatorilor casnici ar putea creste cu 3% din iulie 2015. Totusi, daca preturile vor ramane asa pe plan international sau vor scadea, aceasta crestere nu va avea loc", a declarat Havrilet.

Scaderea preturilor pe plan international ar putea avea ca efect liberalizarea preturilor pentru populatie chiar din acest an. Astfel, seful ANRE a afirmat ca va discuta, marti, la intalnirea cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), despre posibilitatea unei liberalizari timpurii a preturilor la energie electrica.

Misiune FMI la Bucuresti, pentru evaluarea anuala a economiei romanesti (Video)

"In conditiile in care nu mai exista o mare diferenta intre piata reglementata si cea libera, iar pretul la gaze va fi mai mic decat cel estimat de noi, consideram ca putem vorbi despre o liberalizare timpurie a preturilor", a spus Havrilet.

Liberalizarea preturilor la energie s-a facut treptat in ultimii ani, pentru a-i proteja pe consumatorii casnici de pretul mai ridicat de pe piata libera. Insa, in ultimul an, preturile din piata libera au scazut mult mai mult decat se estima.

Potrivit calendarului actual de liberalizare, pretul platit de populatie pentru gazele naturale din productia interna urmeaza sa se majoreze cu 10%, de la 60 lei/Mwh, in prezent, pana la 66 lei/Mwh, de la 1 iulie. Calendarul prevede noi majorari ale pretului in anii urmatori.

Insa pretul din piata libera, din care se aprovizioneaza companiile, ar putea sa scada sub acest nivel pana la jumatatea anului, ceea ce ar face inutila mentinerea unor preturi reglementate pentru populatie, argumenteaza sustinatorii liberalizarii.

Totusi, alti experti in energie se opun liberalizarii timpurii, pe motiv ca preturile gazelor ar putea sa creasca din nou, iar consumatorii casnici din Romania ar ramane fara nicio protectie in cazul in care piata gazelor naturale ar fi complet liberalizata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#scumpire gaze Romania 2016, #pret gaze Romania 2016, #pret gaze Romania , #pret gaze