Guvernul a decis: Scumpirea gazelor, amanata cu doi ani si jumatate

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 13:42
2225 citiri
Guvernul a decis: Scumpirea gazelor, amanata cu doi ani si jumatate

Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, amanarea calendarului de liberalizare a gazelor cu doi ani si jumatate.

"Am schimbat calendarul de liberalizare la gaze, era vorba sa tot crestem preturile la gaze, nu inteleg de ce PNL si PDL au votat impotriva, trebuie sa facem un calendar suportabil", a sustinut premierul Victor Ponta.

De asemenea, el a precizat, in cadrul sedintei de guvern, ca negocierile purtate de fostul prim-ministru Emil Boc cu UE pe aceasta tema prevedeau niste scumpiri greu de suportat pentru populatie.

Gazele NU se scumpesc: Ce decizie a luat Guvernul

Ulterior, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a explicat, intr-o interventie telefonica la Digi 24, ca decizia luata de Guvern va fi aprobata de Comisia Europeana.

"Noi am informat CE in legatura cu intentia noastra, stie si comsisarul, si directorul general, exista si o scrisoare, precum si analiza noastra pe aceasta tema. Ne stim si drepturile, si obligatiile, deci nu cred ca va fi nicio problema. Avem argumentele sociale, economice si juridice pentru ce vrem sa facem, cred ca dupa 3 ani si jumatate petrecuti ca reprezentant al Romaniei la Bruxelles stiu ce putem sa facem si ce nu putem sa facem.

E vorba de doi ani si jumatate, am luat in calcul modeul in care procedeaza si alte tari, anume faptul ca la inceputul anului 2020 va incepe productia (noilor resurse - n.red.) din Marea Neagra, deci sunt premise ca acei consumatori casnici - care nu vor mai avea dreptul de a beneficia de preturi reglementate, ci vor cumpara gaze de pe piata libera - sa aiba un pret bun. Pentru firme nu va exista nicio schimbare.

Vrea sa mentionez ca ma refer la pretul gazului din productia interna, care nu va mai creste in acesti doi ani si jumatate. Masura nu are nico legatura cu procesul electoral", a explicat oficialul.

Anterior, Nicolescu a mentionat, marti, intr-o conferinta de presa, ca problema suportabilitatii pretului gazelor de catre populatie devine ingrijoratoare.

El a precizat ca sunt necesare astfel de masuri, avand in vedere ca in ultimii doi ani salariul mediu pe economie a scazut, in timp ce pretul final la gaze naturale a crescut cu 16%.

Ce propunere a facut Romania

Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene sa accepte amanarea cu doi ani si jumatate a calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie, precum si mentinerea, pana cel putin la 1 iulie 2016, a pretului actual al gazelor produse intern.

Ultima discutie de la Comisia Europeana a avut un rezultat bun, chiar daca nu s-a ajuns inca la o concluzie, adaugand ca in cele din urma Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie pentru a-si apara pozitia.

Calendarul de liberalizare a pretului gazelor, care presupune cresteri succesive de preturi, convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012, prevede ca acest proces sa se incheie la 31 decembrie 2018.

In cazul in care CE va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operata pana la 1 iulie 2021.

Infringement

Nicolescu a explicat ca in procedura de infringement declansata impotriva Romaniei se vorbeste ca liberalizarea nu se face in mod corect, in sensul ca se da prioritate consumatorului casnic din Romania la gazul din intern.

"Sunt doua lucruri separate, in primul rand trebuie sa finalizam aceasta procedura de infrigement si sa ne fie recunoscut acest drept, de a da prioriate populatiei la gazul din intern, si in al doilea rand trebuie sa stabilm noi, intern, ce facem cu pretul la gaz pentru populatie si cat de sustenabile sunt", a punctat Nicolescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Guvern amanare scumpire gaze, #Guvern calendar liberalizare gaze, #Ponta liberalizare gaze , #pret gaze