UE sfatuieste Guvernul sa nu amane liberalizarea preturilor gazelor

Marti, 11 Iunie 2013, ora 22:44
1891 citiri
UE sfatuieste Guvernul sa nu amane liberalizarea preturilor gazelor

Guvernul roman doreste sa amane, cu sase luni, calendarul de liberalizare a preturilor gazelor naturale. Cu toate acestea, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a recomandat respectarea actualului calendar.

Departamentul pentru Energie i-a transmis lui Oettinger, in luna mai, o scrisoare in care a anuntat intentia Guvernului, informeaza Mediafax.

Oettinger a recomandat insa ca aceasta masura sa nu fie luata.

"Comisarul a subliniat faptul ca impactul pretului energiei asupra competitivitatii industriei europene reprezinta o problema de interes pentru Comisie. Comisarul a aratat ca pretul gazelor de pe piata locala trebuie privit in perspectiva, raportat la preturile de pe piata UE, mentionand ca in anul 2011, pretul reglementat pentru consumatorii industriali din Romania era cel mai mic din Uniune.

Raspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atragand atentia asupra faptului ca, potrivit legislatiei in vigoare, ANRE este institutia abilitata sa ia decizii privind pretul gazului din productie locala si a calendarului de liberalizare a preturilor", se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

"Raspunsul oficialului european include recomandarea de a respecta calendarul de liberalizare, atragand atentia asupra faptului ca, potrivit legislatiei in vigoare, ANRE este institutia abilitata sa ia decizii privind pretul gazului din productie locala si a calendarului de liberalizare a preturilor. Comisarul a subliniat faptul ca impactul pretului energiei asupra competitivitatii industriei europene reprezinta o problema de interes pentru Comisie", continua textul.

Comisarul a aratat ca pretul gazelor de pe piata locala trebuie privit "in perspectiva" si raportat la preturile de pe piata Uniunii Europene.

Potrivit calendarului de liberalizare a pietei de gaze, asumat prin acordul cu Fondul Monetar International, pretul la gazele destinate consumatorilor industriali a crescut in 1 aprilie cu 5%, iar la 1 iulie ar trebui sa urce cu 5%, respectiv cu 3% in 1 octombrie. Anul viitor, la 1 ianuarie, preturile ar urma sa creasca cu 4%, in 1 aprilie si 1 iulie cu cate 5%, iar la 1 octombrie cu alte 4 procente.

Pentru consumatorii casnici, calendarul prevede ca la 1 iulie pretul sa creasca cu 8%, respectiv cu 2% de la 1 octombrie. In 2014, preturile ar urma sa creasca cu 2% la 1 ianuarie, cu 2% la 1 aprilie si cu 3% in 1 octombrie. Etapele liberalizarii continua pana in 2018.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#liberalizare preturi gaze, #Guvern amanare liberalizare pret gaze , #pret gaze