Alimentele se vor scumpi cu pana la 25% - Dragos Frumosu la Tv Ziare.com

Luni, 18 Octombrie 2010, ora 13:14
1933 citiri
Alimentele se vor scumpi cu pana la 25% - Dragos Frumosu la Tv Ziare.com

Alimentele se vor scumpi in lant incepand cu lunile de iarna, cele mai multe dintre produse urmand sa cunoasca majorari de pana la 8-10%, exceptie facand uleiul si painea, care vor avea un pret cu 15%, respectiv 20-25% mai mare, a anuntat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), la Tv Ziare.com.

"Orice crestere a preturilor provine din cresterea pretului materiei prime. Si la nivel mondial preturile au crescut. In Romania, exista intermediari si procesatori, pana la care pretul cerealelor creste. La grau si floarea soarelui pretul s-a dublat, la lapte a crescut din cauza cresterii pretului la hrana. La carnea de porc nu ar exista nicun fel de motivatie de crestere de pret", a anuntat Frumosu.

Urmareste intregistrarea emisiunii cu Dragos Frumosu AICI.

Din punctul sau de vedere, privatii sunt loviti de criza in mod direct, iar in momentul de fata industria alimentara lucreaza pe zero, "orice modificare a indicatorilor din retelele industriei alimentare putand sa ii bage in faliment pe acestia, caci scaderea vanzarilor poate duce la reducerea activitatii sau la somaj".

Scumpirile din sezonul rece vin in conditiile in care oricum produsele alimentare din tara noastra au preturi mai mari decat cele din alte tari, iar puterea de cumparare este cu mult mai mica.

"Fata de alte tari, la noi sunt cu 10-15% mai scumpe laptele, uleiul, zaharul. Carnea este cam la acelasi nivel, dar calitatea carnii din tarile UE este mai buna, pe sortimenete, la vita, la oaie. Daca luam ipotetic ca preturile sunt la noi la fel ca in alte tari, trebuie sa ne gadim ca veniturile sunt de 5-6 ori, poate chiar 7 ori, mai mici", a precizat liderul FSIA.

In ceea ce priveste cerealele, Frumosu considera ca pretul acestora se va stabiliza la iarna, caci altfel continuarea cresterii ar insemna un "pericol iminent" pentru agricultura mondiala.

"Si la noi sunt mai scumpe cerealele din cauza cotatiilor la bursa. La grau, de la 130 euro la tona, pretul a ajuns la 250 de euro, la floarea soarelui de la 7.000 de lei vechi la 15.000 de lei vechi. Pana la primavara, preturile se vor sabiliza, altfel va fi un pericol iminent", a precizat seful Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Evazionistii din agricultura sponsorizeaza partidele

In opinia lui Frumosu, vinovata pentru aceasta situatie este clasa politica din tara noastra, care nu ia masuri pentru combaterea evaziunii la alimente si pentru a diminua specula.

"Evaziunea fiscala si economia neagra reprezinta in medie 50-60% din industria alimentara, iar domeniile evazionate sunt panificatia, alcool si tot ce inseamna importuri mari de legume, fructe si carne. Agricultura are preturi mari pentru ca exista intemediari care au bani si cumpara cerealele la marginea campului. Acesti oameni nu sunt controlati, nu se doreste lucrul asta pentru ca reprezinta un mod de sponsorizare al partidelor politice. Asociatiile patronale sunt dezbinate, sunt interesate numai de castigurile societatilor pe care le detin", a opinat specialistul.

In aceasta situatie, romanii vor manca mai putin si mai prost, pentru ca exista riscul ca unii producatori sa umble la retete pentru a nu majora mult pretul si pentru a-si pastra clientii.

"Un salam care are in reteta carne si slanina, va avea mai multa slanina astfel incat sa se pastreze pretul, chiar daca pretul materiei prime e mai mare. Statul ar tebui sa intervina, pe langa compozitie, ar trebui trecut pe eticheta si procentul la fiecare componenta. Standardele nationale cu privire la calitate si compozitie sunt inca valabile, dar organismele statului nu isi fac treaba cum trebuie", a precizat Dragos Frumosu, pentru Tv Ziare.com.

Cum putem micsora preturile?

Desi micosorarea TVA este o solutie vehiculata de multi, Dragos Frumosu considera ca ea nu ar fi eficienta deoarece comerciantii s-ar gandi mai intai la profitul lor si nu ar reduce preturile.

"Reducerea TVA nu va face ca pretul alimentelor sa scada, iar comercianul va gasi un profit in plus. Reducerea de pret se poate face prin impuneri vizavi de adaosul comecial. Nu producatorii de alimente sunt de vina pentru faptul ca TVA a crescut, nu producatorii sunt de vina pentru ca preturile sunt foarte mari, marile probleme constau in primul rand in faptul ca in agricultura nu au existat masuri care sa influenteze cantitatea, calitatea si pretul materiei prime. Masurile fiscale sufoca producatorii de alimente, hipermarketurile au o politica astfel incat pretul la raft este mai mare decat la poarta fabricii", sustine Frumosu.

Hipermaketurile au preturi cu pana la 30% mai mari decat valoarea reala a produselor, astfel ca, in opinia acestuia, inchiderea acestora o zi pe saptamana ar putea sa-i faca pe retaileri sa mai scada preturile pentru a vinde mai mult.

"Inchiderea hipermaketurilor o zi pe saptamana ar aduce un plus de bine magazinelor de cartier. Exista premisa sa gandeasca ca le vor scadea un pic veniturile si vor lucra in consecinta. Ca sa ne atraga, trebuie sa fie mai multa decenta in adaosurile comerciale. Hipermaketurile incalca preturile cu multe taxe si impozite pe care nu le regasim decat intr-un buget de marketing, de aceea au si declarat ca au avut cel mai mare profit in Romania comparativ cu tarile in care lucreaza", a propus specialistul, la Tv Ziare.com.

Fondurile europene, redirectionate politic. Trebuie facuta o greva fiscala

Faptul ca Romania a ajuns sa importe fructe si legume, desi productia interna este suficienta, se cauzeaza, potrivit lui Frumosu, lipsei depozitelor de colectare.

"Importam fructe si legume, desi productia noastra este suficienta, dar ne lipsesc depozitele de colectare. Se pot face depozite pe fonduri europene. Fondurile europene care ar trebui sa vina in sprijinul producatorului roman au fost redirectionate politic. La tara lipseste informatia. Taranii ar trebui sa fie informati de primar, de reprezentanti locali vizavi de zonele in care pot folosi fonduri europene. Informatiile au ajuns din nefericire tarziu, ele au fost directionate politic. Concursurile pentru institutiile europene se dau tot pe criterii politice.

De exemplu, centrul regional Satu Mare, care are cele mai multe rezultate vizavi de fonduri europene, va fi mutat la Cluj. Au inceput sa intervina si deputati si senatori, iar cei de la Satu Mare, care au cele mai bune rezultate, vor fi disponibilizati. Asa se face politica fondurilor europene -numai pe criterii politice", a acuzat liderul Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Din punctul sau de vedere, ceea ce ar putea resuscita industria alimentara ar fi o greva privind scaderea evaziunii. "Am indemnat patronatele sa faca o greva fiscala, o metoda care ar bloca sistemul fiscal, si poate ar duce la schimbarea acestor guvernanti care nu au facut decat cresteri de preturi si scaderi de venituri", a completat invitatul Tv Ziare.com.

O solutie la indemana pentru a aduce agricultura Romaniei din nou pe val ar fi realizarea de cooperative agricole. "Franta, Olanda, Danemarca au acest sistem de cooperative agricole. Se pare ca s-a facut un mic pas in acest sens, sper ca acest tip de dezvoltare reprezinta unica solutie pentru a ne pune pe picioare agicultura. Daca se cultiva toata suprafata agricola, pentru ca acum doar jumatate se lucreaza, am putea asigura mancarea pentru 80 de milioane de oameni", a adaugat Frumosu.

Tot pentru sustinerea industriei alimentare romanesti s-ar putea apela la taxarea inversa la alimente, care ar fi un prim pas pentru eliminarea evaziunii fiscale, dar si negocierea de clauze speciale cu bancile pentru credite in scopuri agricole si acordarea de subventii la cresterea animalelor, la hectar, pe cap de animal, la vita de lapte, la motorina care se consuma, la energie electrica si apa pentru irigatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#scumpiri alimente, #preturi alimente, #cresteri pret , #preturi alimente