Avem cea mai ieftina mancare din ultimii 5 ani

Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 17:27
5125 citiri
Avem cea mai ieftina mancare din ultimii 5 ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Preturile produselor alimentare se afla la nivelul minim din ultimii cinci ani. Acestea au scazut cu 1,5% in 2016, comparativ cu 2015, anul trecut fiind al cincilea an consecutiv de scadere a pretului la alimente.

Asta in conditiile in care ieftinirea cerealelor, carnii si produselor lactate a depasit cresterea preturilor la zahar si uleiuri vegetale, a anuntat, joi, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), citata de Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. Pe ansamblu, in 2016, acest indice a ajuns la o valoare medie de 161,6 puncte, cu 1,5% sub nivelul din 2015.

Anul trecut a fost marcat de un declin constant al pretului la cereale, care a scazut cu 9,6% fata de 2015 si cu 39% fata de varful atins in 2011, in timp ce pretul la zahar a crescut cu 34,2% in ritm anual, iar cel al uleiurilor vegetale cu 11,4%.

"Incertitudinile economice, inclusiv evolutiile cursului de schimb, ar putea sa influenteze si mai mult pietele alimentare in acest an", a declarat economistul sef al FAO, Abdolreza Abbassian.

Paradoxal, insa, la nivel mondial sunt aruncate cantitati uriase de alimente (in valoare de 940 de miliarde de dolari anual, potrivit unui raport ONU publicat in 2016), in timp ce foametea chinuie sute de milioane de oameni din intreaga lume. Organizatia pentru Alimente si Agricultura a ONU estimeaza ca in jur de 795 de milioane de oameni, din populatia mondiala totala de 7,3 miliarde, sufereau de malnutritie cronica in perioada 2014-2016.

Asta inseamna unul din zece oameni. Aproape toti, mai exact 780 de miliaone, traiesc in tari aflate in curs e dezvoltare, potrivit Worldhunger.org.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#preturi alimente minim, #scazut preturi alimente , #preturi alimente
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
„Avem cea mai ieftina mancare din ultimii 5 ani”, restul Lumii...