Cartofii, mai scumpi cu 50 la suta in martie, fata de februarie

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 14:40
1769 citiri
Cartofii, mai scumpi cu 50 la suta in martie, fata de februarie
Foto: Gura Ialomitei

Pretul cartofilor s-a marit cu peste 55 la suta, in luna martie, in timp ce zaharul s-a scumpit cu peste 32 de procente, iar laptele cu aproape 15 la suta, potrivit indicelui alimentar ZF.

In medie, zaharul, cartofii, merele si laptele s-au scumpit cu peste 14 procente, in luna martie, comparativ cu februarie, calculul fiind realizat pe baza preturilor din hipermarketurile din Bucuresti, relateaza Ziarul Financiar.

In total, preturile celor 15 produse analizate s-au majorat cu 5,38 la suta, in perioada februarie - martie.

Doar in cazul a cinci produse preturile au scazut. Astfel, sucul Coca-Cola a avut, in martie, un pret cu 10,93 de procente mai scazut, apa minerala Borsec s-a ieftinit cu 0,74%, cotletul de porc fara os refrigerat ambalat cu 2,3%, iar ouale cu 8,51%.

Trebuie precizat, insa, ca atat ouale, cat si alte produse, precum faina, cartofii si merele, se aflau la promotie in magazinele analizate.

Potrivit lui Emilian Dobrescu, reprezentant general al Agrana in Romania, cresterea pretului la zahar are la baza majorarea preturilor pe plan international, avand in vedere ca 80% din acest produs provine din import, dar si cresterea preturilor carburantilor si a altor costuri, precum energie si materii prime.

Totusi, oficialii marilor lanturi de retail se asteapta ca, in trimestrele trei si patru din acest an, sa existe o redresare a consumului si o stabilizare a pietei. Sorin Minea, presedintele Romalimenta, sustine ca, pe viitor, nu vor mai exista cresteri ale preturilor, ci, dimpotriva, exista sanse sa fie scaderi.

Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#crestere pret cartofi, #scumpire cartofi, #scumpire zahar , #preturi alimente