Cine umfla preturile produselor alimentare

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 09:18
2461 citiri
Cine umfla preturile produselor alimentare

Scumpirea alimentelor este un efect al crizei financiare: speculantii si-au indreptat atentia catre alimente, dupa ce au constatat ca fondurile de investitii au risc crescut.

Criza bursiera din urma cu doi ani a adus nevoia unor "valori de refugiu", iar acestea au devenit materiile prime si produsele alimentare, pentru ca pe termen lung exista un risc mic sa le scada valoarea.

Goldman-Sachs si Marc Faber, giganti financiari, isi sfatuiau clientii inca din 2007 sa investeasca in alimente, arata Adevarul.

Pe laga speculantii de la bursa, care umfla preturile la alimente si materii prime, au aparut si fenomene precum scumpirea benzinei si a gazelor, dar si catastrofe ecologice precum seceta din Rusia, Australia sau China, care au afectat productia agricola si au dus la randul lor la cresterea preturilor.

Specialistii preconizeaza ca, in cazul in care nu va fi realizata o reforma a domeniului financiar, va aparea o bula speculativa in jurul produselor agricole.

Problema speculantilor era atacata si de ministrul Valeriu Tabara, la mijlocul lunii februarie, acesta sustinand ca preturile la alimente nu cresc din cauza materiei prime, ci din cauza speculei.

"Nu sunt de acrod cu principiul daca a crescut materia prima, trebuie sa creasca pretul la alimente. Nu numai materia prima este cea care face pretul la alimente. Cand pretul graului era 0,30 bani sau 0,35 bani pe kilogram, pretul painii era mic? Nu, nu era mic, era tot mare", a declarat ministrul Valeriu Tabara.

Ministrul explica ultimele cresteri de preturi la paine prin faptul ca in lantul de distributie, de la producator la procesator, exista persoane care cresc artificial pretul alimentelor. "Profitul se duce in alta parte, cu toate subventiile date pentru producatori", sustine ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#preturi alimente, #speculanti preturi alimente , #preturi alimente