Criza alimentara bate la usa: Va fi mai rau decat in 2007 - 2008

Vineri, 20 Iulie 2012, ora 20:19
5172 citiri
Criza alimentara bate la usa: Va fi mai rau decat in 2007 - 2008
Foto: Daylife

Omenirea se afla in fata unei noi crize alimentare, pe masura ce preturile marfurilor alimentare ajung la preturi record, din cauza celei mai severe secete din Statele Unite din ultimii 50 de ani.

Preturile pentru porumb si soia au crescut nivelul maxim istoric, intrecand varfurile atinse in timpul crizei din 2007 - 2008, in timpul careia au izbucnit revolte in peste 30 de tari. Desi preturile pentru grau nu sunt la nivel record, inca, acestea s-au majorat cu peste 50 la suta in ultimele cinci saptamani, intrecand preturile inregistrate in 2010, dupa ce Rusia a interzis exportul de grane.

Seceta din Statele Unite, tara care furnizeaza aproape jumatate din exporturile de porumb, la nivel mondial, si o mare parte din soia si grau, va afecta grav consumatorii din alte state, de la Egipt la China.

"Sunt in domeniu de peste 30 de ani si este, pe departe, cea mai serioasa problema meteorologica si de cerere si oferta pe care am vazut-o. Nici macar nu poate fi comparata cu 2007 - 2008", a declarat un trader de cereale, citat de Financial Times.

De asemenea, David Nelson, strategist global la Robabank, este de parere ca, in prezent, dezastrul culturilor din SUA este unul real, in timp ce criza din 2007 si 2008 a fost cauzata, in mare parte, de speculatiile din piata.

Si Organizatia Mondiala a Natiunilor Unite este ingrijorata de starea actuala a recoltei. "Sunt, cu siguranta, ingrijorat de recentele majorari de preturi pentru produsele alimentare, avand in vedere ce implica acest lucru pentru persoanele vulnerabile si cele sarace, unde 75 la suta din venituri se duc pe mancare", a declarat Jose Graziano da Silva, director general al Organizatiei pentru Agricultura (FAO) din cadrul ONU.

In anii 2007 - 2008, scumpirea alimentelor a condus la revolte din Bangladesh pana in Haiti, dupa ce numarul de oameni traind sub pragul foametei a depasit 1 miliard. Totusi, economistii subliniaza faptul ca stocurile de orez si, intr-o mai mica masura, de grau - alimente cheie pentru cei mai saraci oameni din lume - sunt abundente si ar trebui sa tempereze cresterea preturilor.

La randul sau, Joseph Glauber, economist-sef la Departamentul Agriculturii din SUA, sustine ca situatia din prezent este "mult mai buna" decat in 2008. "Preturile sunt mai mari, nu exista nicio indoiala in privinta asta, dar am avut o adevarata criza a furnizarii de grau in 2007 - 2008, pe care nu o vedem in acest moment", a spus acesta.

FAO va cauta solutii

Cu toate acestea, Justin Forsyth, director excutiv al ONG-ului Salvati Copii, este de parere ca scumpirile vor avea un efect exagerat asupra celor mai saraci oameni.

"Un numar mare de oameni traiesc pe marginea prapastiei. In lipsa ploii si din cauza preturilor mari la alimente, multi au trecut pragul de a la fi capabili sa se descurce la a nu fi capabili sa se mai descurce", a precizat acesta.

Departamentul Agriculturii din SUA a redus estimarea pentru productia de porumb cu cel mai mare procentaj din ultimii 25 de ani, pe masura ce seceta se accentueaza, fiind cea mai mare din 1956 pana in prezent.

Meteorologii au avertizat ca cel putin jumatate din campurile in care sunt plantate porumb si soia din SUA vor ramane uscate pentru urmatoarele doua saptamani, iar traderii de cereale si-au redus estimarile pentru productia de porumb cu inca 8 - 15 la suta.

Graziano da Silva a anuntat ca FAO ar putea cere intrunirea unui summit inainte de sfarsitul anului, pentru a discuta solutii pentru a asigura siguranta alimentara, in cazul in care recolta se va inrautati in continuare.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#crestere preturi porumb, #crestere preturi grau, #criza alimentara, #seceta SUA , #preturi alimente