Preturile alimentelor, in continua crestere - Presa internationala

Vineri, 12 August 2011, ora 12:15
2036 citiri
Preturile alimentelor, in continua crestere - Presa internationala

Preturile marfurilor alimentare continua sa creasca, SUA anuntand o scadere a productiei; cresterea economica din Franta in trimestrul II a fost nula, iar cateva tari europene au impus restrictii pe vanzarile in lipsa, fapt ce subliniaza temerile profunde din pietele financiare - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de vineri.

Preturile marfurilor agricole au crescut dupa ce Guvernul american si-a retrogradat prognozele pentru productia de cereale a SUA, din cauza conditiilor meteo.

Micsorarea productiei in SUA vine in conditiile in care China, India si alte economii emergente au implementat cresteri ale dobanzilor la moneda nationala din cauza inflatiei generate preponderent de cresterea preturilor la alimente, informeaza Financial Times.

SUA sunt cel mai mare exportator de cereale, la nivel mondial, acoperind jumatate din consumul de porumb din intreaga lume, o treime din consumul de soia si aproape o cincime din consumul de grau. Ca urmare, prognozele negative asupra productiei americane au un impact masiv asupra preturilor marfurilor agricole.

Deja preturile la porumb au atins maxime istorice in iunie. Analistii estimeaza ca aceste preturi vor continua sa creasca, in conditiile in care in SUA sunt in continuare probleme meteorologice, luna iulie fiind cea mai calda din 1955 pana in prezent, in regiunile producatoare de porumb.

Tarile europene impun restrictii in pietele financiare

Franta, Italia, Spania si Belgia au interzis pe o perioada de 15 zile vanzarile in lipsa pentru actiunile financiare, ca raspuns la prabusirile preturilor din aceasta saptamana insa nu au reusit sa convinga si alte tari, astfel incat interdictia sa fie operanta la nivelul intregii Uniuni Europene.

Vanzarile in lipsa (short selling) sunt o modalitate controversata prin care investitorii cauta sa obtina profit de pe urma deprecierii pretului unui activ. Piata americana si cea britanica au declarat ca nu intentioneaza sa implementeze o astfel de interdictie, informeaza Financial Times.

Aceasta interdictie, aplicata simultan in mai multe tari, reprezinta o victorie partiala a arbitrului de piata din Uniunea Europeana, ESMA, care a incercat astfel sa evite situatia creata la prabusirea Lehman Brothers cand astfel de interdictii au fost adoptate in multe piete, insa intr-un mod necoordonat. In prezent, Grecia si Turcia au impus deja restrictii pentru vanzarea in lipsa.

Pe de alta parte, insa, analistii care au studiat interdictiile impuse in 2008 considera ca vor exista efecte negative ale acestora. "Este cel mai rau lucru care se poate intampla in prezent. Deoarece semnaleaza pietelor ca se intampla ceva foarte rau", a declarat Abraham Lioui, profesor la scoala economica franceza Edhec.

Economia franceza a stagnat in trimestrul II

Cresterea economica a Frantei s-a plafonat in trimestrul al doilea, crescand astfel presiunea pe masurile de austeritate adoptate de guvern pentru convingerea pietelor financiare cu privire la solvabilitatea pe termen lung a datoriilor guvernului francez.

Cresterea PIB-ului francez a fost 0 in perioada aprilie-iunie, fata de primul trimestru cand s-a inregistrat o crestere de 0,9 procente - aceasta fiind cea mai puternica crestere din ultimii aproape 5 ani, noteaza Reuters.

Principala cauza a deprecierilor a fost o scadere a consumului domestic, cu 0,7 procente mai slab decat in primul trimestru - semn de ingrijorare deosebit de important pentru o economie care, spre deosebire de Germania, se bazeaza masiv pe consumul intern.

Dupa ce, saptamana aceasta, Banca Centrala Europeana a adoptat masuri pentru mentinerea pe linie de plutire a pietei titlurilor de stat din Italia si Spania, speculatorii s-au orientat catre Franta din cauza zvonurilor cu privire la o posibila retrogradare a ratingului maxim AAA pe care il detine in prezent.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#criza alimentara, #preturi marfuri agricole, #criza financiara Europa, #restrictii financiare, #PIB Franta , #preturi alimente