Criza alimentelor nu vine singura: Ne paste si criza apei potabile?

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 22 Februarie 2011, ora 12:22
3773 citiri
Criza alimentelor nu vine singura: Ne paste si criza apei potabile?
Foto: Arhiva

Criza alimentelor nu este singura care ne paste, specialistii in agricultura fiind de parere ca o criza a apei potabile ar putea fi iminenta, avand in vedere procentul in care aceasta este folosita pentru irigatii.

In prezent, 800 de milioane de oameni sufera de foame si este posibil ca acestia sa aiba aceeasi problema si cu apa, a declarat, luni, Ioan Zamfir, vicepresedinte al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), in cadrul Forumului National de Agricultura.

Potrivit lui, omenirea ar putea fi lovita de o criza dubla. "96% din apa de pe Terra este sarata, alti 3% sunt gheata si doar 1% este potabila lichida. Din acest 1%, 60% sunt folositi in irigatii pentru agricultura", a mai declarat oficialul LAPAR.

Datele furnizate de Zamfir vin pe fondul celor facute publice de Banca Mondiala, potrivit carora, din octombrie 2010 si pana in ianuarie 2011, preturile alimentelor au crescut, in medie cu 15%. Din cauza acestor cresteri, la nivel mondial, 44 de milioane de oameni au ajuns in pragul saraciei.

Solutia ar putea veni tot din agricultura

Potentialul agricol al Romaniei este inca foarte mare, dar suntem trasi inapoi de incapacitatea noastra de a lucra pamantul. Pe o scara de la 1 la 10, pamantul nostru se afla undeva la 8, a declarat Iulian Gheorghe, directorul general al Ameropa Grains.

"Totodata, conteaza foarte mult si dimensiunea fermei si cum o gestionati. Sunt unele cazuri in care fermieri cu ferme de peste 5.000 de hectare au trebuit sa renunte la ele pentru ca nu au putut sa le gestioneze. Cu toate acestea, avem pamantul, dar avem din ce in ce mai putini oameni dornici sa munceasca pamantul. Sunt din ce in ce mai putini tineri, mai putini tractoristi, oameni care sunt dornici sa invete sa faca agricultura", a mai spus Ioan Zamfir.

Un alt minus al agriculturii romanesti este, din punctul de vedere al vicepresedintelui LAPAR, faptul ca suntem discriminati ca tara.

"Agricultura romaneasca a fost abandonata. Grecii primesc o subventie la hectar de 760 euro, austriecii de 450 de euro, bulgarii de 250 de euro, in timp ce noi doar 131 de euro sau cel putin atat ni s-a promis. Dar, din acestia, ne ajung doar 124 de euro, pentru ca 7 euro ne sunt opriti pentru ca se presupune ca am supradeclarat suprafetele", a mai spus Zamfir.

In cadrul conferintei, mesajele agricultorilor nu au fost prea optimiste, acestia fiind de parere ca Romania agricola "duce o lupta cu ea insasi".

"Diletantismul guvernelor de pana acum ne-a costat foarte mult", spune Zamfir, care este de parere ca agricultura nu a avut niciodata un buget cu care sa se poata realiza ceva notabil.

Comasarea terenului, un avantaj

Dupa 1990, Romania a suferit una dintre cele mai grele lovituri pentru agricultura. Lacomia romanului de a avea propriul teren a dus la fragmentarea acestuia in cateva milioane bune de tarlale cu mici proprietari.

"In cazul unei ferme, comasarea terenului poate scuti agricultorul de foarte multe probleme", a mai declarat Iulian Gheorghe.

Totusi, agricultorii cred ca, daca stii sa lucrezi terenul asa cum trebuie, acest lucru se va vedea foarte bine in productia pe care o inregistrezi la hectar, seful Ameropa Grains dand in acest sens exemplul unui strain venit in Romania.

"In judetul Dolj este un scotian care reuseste usor sa realizeze o productie de 14-15 tone la hectar", a spus acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#criza alimente apa, #ferme producatori agricol, #pret alimente crestere, #apa potabila irigatii , #preturi alimente
Comentarii
Poza Val
Val
rank 5
Poza conti
conti
rank 5
"In judetul Dolj este un scotian care reuseste usor sa realizeze o productie de 14-15 tone la hectar",