Cu cat s-a ieftinit mancarea in luna iunie si cat mai e rata inflatiei

Luni, 11 Iulie 2016, ora 10:08
2591 citiri
Cu cat s-a ieftinit mancarea in luna iunie si cat mai e rata inflatiei
Foto: Arhiva Ziare.com

In luna iunie, alimentele s-au ieftinit, in medie, cu 0,68% fata de luna mai, arata datele publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ cu luna precedenta, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat, in iunie, la cartofi (-7,8%) alte legume (-7,4%), fructe proaspete (-3,3%) si oua (-1,5%).

La polul opus, cele mai mari scumpiri s-au inregistrat la citrice (4,5%) si zahar (1,8%), celelalte preturi avand fluctuatii nesemnificative.

In schimb, preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,09%. De asemenea, preturile serviciilor au avansat, in medie, cu 0,1% in mai fata de luna precedenta.

Prin urmare, preturile de consum au scazut in luna iunie, in medie, cu 0,17% comparativ cu luna mai, evolutia fiind diferita de la o categorie de produse la alta.

Evolutia preturilor in ultimul an a fost marcata de scaderea TVA la alimente, care a avut loc in iunie anul trecut. Astfel, luna iunie din acest an a fost prima in care indicatorul inflatiei anuale nu mai include efectul scaderii taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru alimente de la 24% pana la 9%, masura aplicata de la 1 iunie 2015.

In schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% pana la 20%, de la 1 ianuarie 2016. In plus, de la inceputul acestui an, cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita la irigatii a scazut la 9%.

Conform datelor statistice in ultimul an, mai exact in perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016, preturile alimentelor au stagnat. In schimb, marfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,2%, iar serviciile cu 0,7%.

In aceste conditii, rata anuala a inflatiei a urcat puternic in luna iunie, de la -3,5% la -0,7%.

In urma evolutiei din ultima perioada, care indica mentinerea preturilor cu mult sub nivelul anticipat anterior, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere prognozele de inflatie pentru 2016 si 2017.

In luna februarie, BNR a modificat la 1,4% rata inflatiei pentru finalul acestui an, iar pentru 2017 a prognozat o inflatie de 3,4%.

Astfel, potrivit ultimelor estimari, BNR anticipeaza ca rata anuala a inflatiei va urca la 0,6% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2,7%.

Alti analisti se asteapta, insa, ca rata anuala a inflatiei sa ramana negativa pana la finalul acestui an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#scaderi preturi alimente iunie 2016, #ieftinit mancarea scadere TVA , #preturi alimente