De la cititori: "Ceapa cu paine" - ce bulina alimentara trebuie sa poarte?

Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 12:23
2437 citiri
De la cititori: "Ceapa cu paine" - ce bulina alimentara trebuie sa poarte?
Foto: cdep

Ar trebui sa mancam si sa cumparam produse in functie de bulina de pe ele. Asa spune o noua initiativa legislativa a domnului parlamentar Florian Staicu (foto). Bulina verde pe ambalaj semnifica un produs sigur pentru consumul uman, portocaliul ne indica un aliment care trebuie consumat cu moderatie, iar de bulina rosie ar trebui sa fugi ca de urs.

Romanii mor de foame, iar Staicu ne da buline. Din pacate, domnul Staicu este departe de realitatile sociale din Romania. Consumatorii au trecut demult la hrana eco, fara voia lor. Ceapa, usturoiul, urzica, stevia, cartoful si fasolea reprezinta aliatii de nadejde ai stomacului romanesc.

Florian Staicu stie ca nicaieri in UE nu exista o asemenea modalitate de etichetare a produselor. Iar Romania, parte a pietei libere europene, nu poate face nota distincta. Aditivii alimentari incriminati de domnul Staicu sunt aprobati de Uniune si se utilizeza conform normelor in vigoare. Daca cineva incalca aceste norme recomandate, nu are decat sa plateasca din punct de vedere legal. De aceea, exista institutii platite din buzunarul larg al cetateanului.

Dar cum altfel sa ne arate senatorul Staicu ca munceste in Parlament? Sa nu uitam totusi ca a mai asudat o data, atunci cand a ridicat doua degete la indemnul lui Mircea Toader, lasand TVA la 5 la suta pentru alimentele de baza. Acela a fost un vot intr-adevar bun. Bineinteles daca era promulgata de presedinte.

Domnul Staicu nu a avut nici tupeul, nici demnitatea sa iasa din turma. O masura ca aceasta ar fi stimulat consumul si ar fi lasat putina libertate de miscare cumparatorului roman. Degeaba se chinuie senatorul Staicu sa " imbulineze" produsele pentru ca ochiul consumatorului roman va fugi tot catre rafturile de jos ale magazinelor. Locurile unde se gasesc cele mai ieftine produse.

Sa presupunem ca romanul, mare consumator de parizer si pateu de ficat, se sperie de bulina rosie aplicata produsului. Stomacul insa il roade, iar catre rafturile cu produse bio nu poate privi din cauza goliciunii buzunarelor. Nu este nevoie de o lege pentru ca oamenii sa manance sanatos. Deja in magazine exista preturi pentru toate buzunarele si pentru toate gusturile.

Trebuie ca oamenii sa-si poata permita o bulina verde. Consumatorul roman nu are o libertate deplina de alegere. El este constrans de situatia materiala si de preturile invers proportionale cu veniturile. Ca sa-ti faci timp de privit la bulinele de pe produse, trebuie sa simti portofelul plin si relaxat. Portofelele noastre sunt vide, iar TVA-ul omoara orice speranta, macar de-o bulina portocalie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#buline alimente Staicu, #preturi alimente romani, #lege buline mancare , #preturi alimente