E dulce si e mai scump in Romania decat oriunde in sud-estul Europei

Joi, 04 Iulie 2013, ora 15:56
4030 citiri
E dulce si e mai scump in Romania decat oriunde in sud-estul Europei
Gourmet.com

Pretul zaharului a crescut constant in Romania in ultimii sapte ani, produsul alimentar fiind mai scump in tara noastra decat in alte tari europene.

Astfel, pretul mediu de retail al unui kilogram de zahar este de 1,6 dolari in Romania, fiind de peste patru ori mai mare decat cel la care este tranzactionat pe bursa, respectiv de 35,9 centi pe kilogram, la sfarsitul lunii iunie, se arata intr-o analiza a XTB Romania.

"Pretului de retail al zaharului a crescut in continuu incepand cu anul 2006, desi pe bursa cotatiile zaharului au scazut constant in ultimii doi ani.

Spre exemplu, la inceputul lunii iunie a acestui an zaharul se tranzactiona pe bursa la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, de 28,6 centi pe kilogram, cu aproximativ 40% mai putin fata de 2011.

In toata aceasta perioada, contrar evolutiei de pe piata bursiera, pretul de retail a crescut cu aproximativ 25%. Totusi, chiar si in aceste conditii, vanzarile de zahar au continuat sa creasca in Romania, atat catre retaileri, cat si catre producatorii de bauturi racoritoare", se spune in analiza XTB Romania.

Salariul minim creste de la 1 iulie - cresc si amenzile, preturile la alimente si utilitati

Potrivit aceleiasi analize, acelasi trend de crestere a preturilor de retail poate fi observat si in alte state europene, dar nu de aceeasi amplitudine ca in Romania. Mai mult, in toate aceste tari, zaharul se vinde mai ieftin decat in Romania. Astfel, in Polonia pretul mediu de retail al unui kilogram de zahar este de 1,2 dolari, in Cehia este de 0,9 dolari, iar in Bulgaria de 1,4 dolari.

TVA nediferentiat - zahar mai scump

Analistii XTB Romania arata ca pretul din magazine este ridicat in Romania si din cauza nivelului TVA, practicat nediferentiat la produsele de baza, acestea fiind taxate similar celorlalte bunuri, cu 24%.

"Spre deosebire de tara noastra, in majoritatea tarilor membre ale UE se aplica o cota redusa de TVA la alimentele de baza, cuprinsa intre 5% si 20%. Totusi, chiar si excluzand contributia TVA-ului, pretul in Romania ramane cel mai ridicat din regiune (1,3 dolari in Romania, comparativ cu 1,1 in Polonia, 0,8 in Cehia, 1,2 in Bulgaria).

Chiar si in Ungaria, singura tara europeana care practica un nivel al TVA-ului mai ridicat decat in Romania, aplicabil inclusiv in cazul alimentelor de baza, zaharul se vinde mai ieftin, respectiv cu 1,4 dolari pe kilogram", precizeaza analistii XTB Romania.

Mii de oameni vor deveni someri din cauza scumpirilor? Ce spun Guvernul si specialistii

Un alt factor care contribuie la cresterea pretului pe care il plateste consumatorul final este reprezentat de costurile administrative si de productie.

Potrivit analizei, practica arata ca aceasta componenta nu depaseste de regula 20% din pretul final. De asemenea, in Romania productivitatea este relativ scazuta fata de tarile vestice - productia locala medie este de 40 de tone la hectar, in timp ce tarile vestice obtin productii spre 60 de tone pe un hectar.

Mancarea saracului, prea scumpa pentru sarac. 4 motive pentru care pretul cartofilor creste

In contextul unei cereri mai scazute decat oferta, analistii considera posibila reducerea pretului sub 33,3 centi pe kilogram. Urmatorul pret de referinta de urmarit ar putea fi in zona 30,2 centi, iar apoi spre 26,10 centi.

C.S.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#pret zahar Romania, #zahar scump, #preturi alimente , #preturi alimente