Grecia: De ce sunt preturile la nivel de Germania?

Autor: Ana Ilie
Luni, 27 Mai 2013, ora 16:17
2005 citiri
Grecia: De ce sunt preturile la nivel de Germania?

Desi Grecia este de cinci ani in recesiune si PIB-ul s-a redus cu un sfert, preturile continua sa ramana ridicate. Practic, preturile sunt la acelasi nivel cu cele din Germania, tara cu economia cea mai sanatoasa din Europa, releva un studiu al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

Potrivit raportului OECD pe tema puterii de cumparare a consumatorilor din cele 34 de state membre ale organizatiei, un "cos" cu bunuri de baza din supermarket costa 100 de euro in Grecia, 101 euro in SUA si 110 euro in Germania, unde venitul mediu este peste dublul celui din Grecia, scrie Kathimerini.

Unul din motivele pentru care preturile raman ridicate in Grecia, arata rapoarte recente ale Comisiei Europene si Fondului Monetar International, este ca zeci de profesii inchise nu au fost liberalizate, asa ca ramane scazuta competitivitatea.

Grupurile pentru protectia consumatorului din Grecia dau vina pe lipsa inspectiilor statului, aceasta fiind cauza pentru care nu se reuseste reducerea speculei si a operatiunilor continue ale cartelurilor.

Potrivit presedintelui organizatiei pentru drepturile consumatorului KEPKA, Nikos Tsemberlidis, o serie de anchete au aratat ca preturile la lanturile de supermarketuri si ramurile multinationalelor sunt cu aproximativ 35% mai ridicate decat in cateva tari europene cu venit mediu mai mare decat Grecia.

O alta organizatie a consumatorilor, EKPOIZO, a atras atentia asupra produselor de curatenie, pe care le-a numit "scandalos de scumpe".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Grecia preturi ridicate criza, #Grecia criza preturi , #preturi alimente