Irigatiile adecvate ar putea ajuta Romania sa redevina "granarul Europei"

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 02 Martie 2011, ora 07:12
4454 citiri
Irigatiile adecvate ar putea ajuta Romania sa redevina "granarul Europei"
Foto: reference.findtarget.com

Agricultura romaneasca este absolut orice, mai putin una normala, sunt de parere specialistii din domeniu. Marea piesa lipsa din lantul productiv agricol este insa sistemul de irigatii.

In Romania, din cele noua milioane de hectare de teren agricol, sub 10% sunt contractate si irigate de Administratia Nationala a Imbunatatilor Funciare (ANIF), a declarat, intr-un interviu, pentru Ziare.com, Ileana Stanciu, directorul general al NaanDanJain Romania (NDJ).

Aceasta sustine ca in 2009 erau asigurate cu sisteme de irigatii doar 600.000 de hectare, iar anul trecut numarul acestora a crescut la 750.000 de hectare. Minusurile sunt si mai mari daca luam in calcul si costurile electrie pentru aducere a apei in zone mai inalte.

Astfel ca, daca terenul, care trebuie irigat este la o inaltime mai mare de 120 de metri, in conditiile sistemului de irigatii de astazi, costurile nu se justifica.

Irigatiile pot creste productivitatea cu pana la 100%

"Daca sistemul de irigatie este unul performant, in functie de cultura, productia poate creste de la 30% la pana la 100%. In anumite zone, irigatiile asigura in primul rand ca va exista o productie agricola", ne-a mai spus Ileana Stanciu.

Lipsa unui sistem de irigatii sau a unor stropiri care sa arate o productie normala, impiedica si asigurarea terenului, in cazul in care doriti sa cumparati o polita pentru a acoperi anumite riscuri.

Daca vorbim de costuri, acestea difera in functie de cerintele pe care le are fermierul. Oricum, in cele mai dese cazuri, micii fermieri au propriile metode de a asigura o irigare a terenului. In unele zone ale Romaniei inca se mai practica "irigatul cu polonicul" din butoiul cu apa adus de acasa pe camp.

"Costurile variaza in functie de tipul de cultura, cantitatea de precipitatii, panta terenului, sursa de apa si tipul de irigare: picurare, aspersie sau microaspersie. Mentenanta depinde de complexitatea sistemului. Un sistem automatizat cu tancuri de fertilizare si comenzi wireless necesita mai putina forta de munca si e mai economic decat unul simplu, desi investitia initiala este mai mare", a mentionat seful NDJ Romania.

Pentru un sistem simplu, linia de picurare este fabricata pentru a rezista atat fluctuatiilor de presiune, permitand o udare uniforma sporita, cat si prevazuta cu sectiuni transversale ce faciliteaza rezistenta la infundare.

Potrivit Ilenei Stanciu, singura diferenta intre Romania si alte tari consta in tipul de cultura (plantatii de bananieri, trestie de zahar, etc.).

In functie de tipul de cultura, sistemele de irigatie pot fi folosite pe parcursul unui intreg sezon sau chiar pe durata a 4-5 sezoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Irigatii productie crestere, #seceta asigurare fermieri , #preturi alimente