Ministrul Agriculturii spune ca preturile la alimente si-au revenit si nu e necesara o plafonare

Duminica, 29 Martie 2020, ora 09:58
5308 citiri
Ministrul Agriculturii spune ca preturile la alimente si-au revenit si nu e necesara o plafonare
Foto: Facebook/Oros Nechita Adrian

O eventuala plafonare a preturilor pe durata starii de urgenta ar putea avea efecte negative atat asupra consumatorilor, cat si asupra producatorilor, spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros. El adauga ca a fost inregistrata o crestere a preturilor atunci cand si cererea a fost mare, cand cumparatorii intrati in panica isi faceau stocuri de alimente, dar ca pentru produsele autohtone, cel putin, preturile si-au revenit la normal.

"Plafonarea preturilor la raft - daca noi, statul, impunem doar o plafonare, cream doua efecte negative: incurajam piata neagra si dispar de pe piata cei mai slabi producatori. Noi, ca si stat, nu avem dreptul sa-i vulnerabilizam pe acestia", a declarat Oros la Digi24.

El a precizat ca, inca dinaintea starii de urgenta, a fost discutata cu alte tari care au impus restrictii de circulatie formarea unor culoare verzi pentru transportul marfurilor, in primul rand pentru alimente, furaje, medicamente si dispozitive medicale.

Adrian Oros a adaugat ca a cerut primarilor sa nu inchida pietele agro-alimentare pentru ca acestea sunt mai sigure decat magazinele mici. In plus, acestea sunt locurile in care isi vand produsele si producatorii locali.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat la Digi24 ca nu sunt cresteri mari si uniforme in ceea ce priveste alimentele si ca cele mai mari scumpiri s-au inregistrat pe zona de produse medicale si sanitare - echipamente de protectie, masti, dezinfectanti.

El adaugat ca au fost inregistrate si scaderi de preturi, la anumite produse.

"Noi ne-am uitat din noiembrie-decembrie incoace. Fata de noiembrie sau ianuarie, sunt situatii in care avem preturi mai mici acum, in martie. Deci, nu avem o tendinta uniforma, sa zicem ca toate preturile cresc si cresc accelerat", a argumentat Chiritoiu.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#preturi alimente plafonare, #majorari preturi alimente , #preturi alimente
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
La ce să mai crească, dacă toate cele mai căutate lipsesc de la raft
Poza Avantul_Propasirea
Avantul_Propasirea
rank 2
plafonarea adaosurilor comerciale, ma b/o/u/l/e!