Ministrul Agriculturii sustine ca preturile la alimente s-au majorat artificial, din lacomia comerciantilor. Si producatorii acuza marile lanturi de magazine

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 09:48
6460 citiri
Ministrul Agriculturii sustine ca preturile la alimente s-au majorat artificial, din lacomia comerciantilor. Si producatorii acuza marile lanturi de magazine
Foto: Facebook Petre Daea

Romanii au simtit in ultima vreme tot mai mult la buzunar scumpirile la alimente. Carnea, ouale, untul, laptele, painea, majoritatea alimentelor de baza sunt mai scumpe (unele mult mai scumpe, pretul unora chiar s-a dublat) decat erau in vara.

Desi o parte din scumpiri poate sa fie pusa pe introducerea supraccizei la carburanti si pe majorarile de preturi la energie electrica si gaze, producatorii semnaleaza o situatie surprinzatoare si aberanta.

Producatorii sustin ca majoritatea produselor alimentare nu s-au scumpit, ba chiar se vand mai ieftin la poarta fermei si, cu toate acestea, in marile lanturi de magazine ajung cu preturi si cu peste 50% mai mari.

Situatia a fost sesizata si de ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a cerut Consiliului Concurentei sa analizeze majorarile de preturi si sa vada daca este vorba de un abuz al supermarketurilor.

"Am mers cu colegii de la ministerul Agriculturii in multe piete din Bucuresti si mai ales in supermarketuri. Am vazut preturi care ne-au surprins", a spus Petre Daea, duminica seara, la Antena 3.

Ministrul Agriculturii s-a aratat surprins de anomaliile din piata si considera ca majorarile de preturi pe care le-a constatat sunt nejustificate.

Acesta sustine ca "a luat la pas" in ultima vreme mai multe piete si magazine din Bucuresti si a constatat "anomalii si lucruri de neinteles", in conditiile in care nu au fost inregistrate cresteri in costurile de productie, insa pretul alimentelor s-a dublat la raft, in unele cazuri.

"M-am dus in ferme sa vad daca preturile s-au modificat la producator. Am constatat ca lucrurile nu s-au schimbat. Nu s-a marit costul de productie (...). Un ou se scoate la poarta fermei undeva la 52 de bani. Ouale acestea pleaca pregatite din ferma, dar comerciantul face pretul. I-am rugat sa nu fie lacomi, ca lacomia te ajuta pentru putin timp", a mai spus ministrul.

"Plecand de la 52 de bani si sa ajungi la un 1 leu mi se pare mare lacomia. Comerciantul decat il pune in raft", a adaugat Petre Daea.

Consiliul Concurentei investigheaza situatia

Ministerul Agriculturii a transmis deja o adresa oficiala catre Consiliul Concurentei in care solicita institutiei sa analizeze scumpirea alimentelor.

"Am sesizat Consiliul Concurentei pentru a analiza situatia pe care am gasit-o in piata in aceasta perioada, referitoare la scumpirile produselor alimentare, la oua, lapte, produse din lapte - si aici vorbim in special de unt, intrucat din analizele pe care le-am facut am constatat ca nu sunt motive obiective care sa determine cresterea de preturi.

Cerem sprijinul Consiliului Concurentei pentru a vedea daca nu cumva sunt elemente care vizeaza o intelegere intre comercianti, pentru ca altfel nu se explica", a precizat ministrul Agriculturii, Petre Daea, citat de Agerpres.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a spus, la Antena 3, ca a primit sesizarile ministrului Daea si ca va analiza scumpirea alimentelor.

"Sunt anumite produse la care cresterile sunt mai mari (...). O sa ne uitam daca sunt comportamente incorecte ale agentilor din tara", a spus Chiritoiu.

Ce preturi au crescut si ce spun producatorii

Ouale au ajuns sa coste in prezent peste un leu bucata, iar pretul untului aproape ca s-a dublat si el. Majorari de preturi s-au inregistrat si la alte produse lactate, la carne si produse din carne.

Reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) sustin ca pretul oualor a crescut la poarta fermei cu doar 24% in octombrie 2017, comparativ cu perioada similara a anului trecut, aceasta situatie fiind determinata insa de "criza fipronilului" din luna august, care a distorsionat piata in unele state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit datelor furnizate Agerpres de UCPR, in luna octombrie 2017, ouale s-au vandut, in medie, cu 36 de bani pe bucata, fara TVA, la poarta fermei, insa in magazine pretul a sarit de 80 de bani pe bucata.

"Piata oualor este sezoniera, respectiv in primavara - vara oferta de oua creste si pretul oualor scade, iar in perioada toamna - iarna oferta de oua se reduce si preturile incep sa creasca. De exemplu, pretul oualor la poarta fermei in lunile iunie - iulie 2017 a fost mai mic cu 30% fata de pretul realizat in lunile noiembrie - decembrie 2016", spun crescatorii de pasari din Romania.

In vara, ouale s-au vandut la poarta fermei, fara TVA, in medie cu 18 bani pe bucata.

Crescatorii de pasari si animale acuza marile lanturi de magazine ca au scumpit carnea si ouale. Fermierii spun ca ei vand carnea si cu 30 la suta mai ieftin decat anul trecut, dar ca acest lucru nu se vede si in galantare.

Constantin Buzatu, crescator de gaini din Timisoara, a spus pentru Digi24: "Undeva la 70 de bani este pretul brut, pretul de ferma, am inteles ca in marketuri a ajuns la 1 leu. Deci acea diferenta de inca 30 de bani la pretul cu care pleaca de la mine din ferma mi se pare putin nejustificat. Eu il transport la magazin. El ia cofragul de la mine din masina de transport si il pune direct pe raft. Efort 0".

Carnea de pasare si de porc, mai scumpa in magazin, desi pretul la poarta fermei a scazut cu 30%

Pretul carnii de pasare si porc a scazut la poarta fermei cu pana la 30% fata de 2016, dar, cu toate acestea, in marile lanturi de magazine alimentele s-au scumpit.

Ioan Ladosi, reprezentant al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc: "Noi la ora actuala vindem undeva cu 5 lei, 5, 2 lei in viu. Vindem catre abatoare. Abatoarele vand mai departe porcul transat. Din ce am inteles, abatoarele vand cu 7,9 - 8 la carcasa. Ca in galantare nu se regaseste aceasta scadere, trebuie vazut la retaileri".

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP) arata ca, desi pretul carnii de pasare si porc a scazut la poarta fermei cu pana la 30% fata de 2016, cu toate acestea in marile lanturi de magazine alimentele s-au scumpit, astfel incat asociatia solicita autoritatilor sa intervina.

"Cresterea preturilor la alimente este un subiect mult discutat in ultimele zile, atat in media cat si in randul producatorilor romani. Marile lanturi de magazine, care fac parte din mari corporatii internationale, au de multe ori practici comerciale indreptate impotriva consumatorului roman. Scopul este unul singur: maximizarea profiturilor", arata asociatia, intr-un comunicat.

Asociatia precizeaza ca in ultimele doua luni pretul carnii de porc a scazut cu circa 30% la poarta fermei.

"Astazi, fermierii vand cu 4,9 lei/kg la poarta fermei - cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scaderi de pret. Pretul la carnea de pasare a scazut la poarta fermei cu aproximativ 20%, in timp ce pretul la carnea de vita se mentine stabil si cu tendinte de scadere", arata asociatia.

Nici pretul laptelui si produselor lactate nu s-a majorat la producator

De asemenea, laptele si produsele lactate au pretul nemodificat la producator.

"Atragem atentia ca aceste jocuri, pe care marile lanturi de magazine le fac astazi, vor duce la scaderea consumului si la cresterea problemelor fermierilor", adauga ei.

"Solicitam autoritatilor responsabile sa intervina de urgenta si sa faca lumina in aceasta situatie, care pentru noi, fermierii, este de neinteles. Produsele obtinute in Romania se vand mai ieftin decat in urma cu cateva saptamani si totusi mai departe, acestea ajung la consumator cu preturi foarte mari. Astazi noi, fermierii, vindem sub pretul de productie", spune Mary-Eugenia Pana, presedinte ACEBOP.

Strategie pentru favorizarea produselor marca proprie?

Producatorii reclama si politica de pret a retailerilor prin care se vizeaza scoaterea de pe raft a produselor acestora in favoarea produselor marca proprie.

La baza acestor reclamatii, depuse si la Consiliul Concurentei, sta un fapt usor de observat in marile lanturi de magazine.

Multi cumparatori pot sa observe diferenta substantiala de pret (minimum 30 - 50%) la acelasi sortiment (lapte si produse lactate, carne si produse din carne, paine, legume) intre produsele diverselor branduri si produsul marca proprie al retailerului.

De exemplu, daca vrem sa cumparam lapte (sa zicem la bidon de un litru si jumatate), putem sa observam ca produsul marca proprie al lantului de magazine este cu 2-3 lei mai ieftin decat produsele celorlalte branduri.

La o prima vedere, am putea sa spunem ca asta e, pana la urma e in favoarea cumparatorului, daca poate sa cumpere mai ieftin un produs.

Insa daca aceasta diferenta este doar o strategie de pret menita sa ii scoata de la raft, prin vanzari din ce in ce mai mici, pe producatori? Iar ulterior sa poata sa creasca pretul produsului marca proprie, cu beneficii doar pentru retailer si cu pagube pentru producatori.

Mai exact, la produsul producatorilor se impune o marja mare, iar la produsul marca proprie o marja foarte mica, ceea ce poate genera diferenta de pret. In plus, pozitionarea pe raft a produselor marca proprie este astfel incat sa fie cat mai vizibile, dar si sa poata fi usor comparat pretul cu produsele similare (mai scumpe).

In timp, cererea pentru produsele producatorilor scade si acestea incet, incet dispar de pe raft (o situatie pe care o putem sesiza deja la unele produse in marile lanturi de magazine, unde ponderea produselor marca proprie a ajuns la 70-80% din totalul produselor vandute pentru un anumit sortiment).

Ramas fara concurenta pe raft, in perioade propice, cum este cea actuala, produsul marca proprie poate inregistra o crestere de pret substantiala, cu beneficiile de rigoare. Iar producatorii nu numai ca sunt scosi de pe raft, dar vor fi nevoiti sa accepte si conditiile de pret impuse de marile lanturi de magazine, daca vor sa mai aiba desfacere pentru produsele lor, sub marca proprie a retailerului.

Pentru ca, in paralel, producatorii sunt ofertati sa produca marcile proprii ale marilor lanturi de magazine, produse care, asa cum am aratat, beneficiaza de avantaje ca marja de retailer mult mai mica, au ambalaje similare cu produsele de brand, langa care sunt plasate pe raft etc.

Producatorii reclama, practic, o strategie de pret in cinci etape a retailerilor:

1. retiailerul analizeaza care produse se vand si care este marja;

2. producatorii sunt oferati sa produca sub marca proprie a retailerului acele produse care au fost observate ca au volume mari de vanzare si marje bune;

3. produsele comercializate sub marca proprie sunt avantajate prin o marja impusa de retailer mult mai mica, in conditiile in care au ambalaje similare cu produsele diferitelor branduri si sunt plasate langa produsele de brand.

4. in timp, vanzarile se muta de pe produsele brandurilor pe produsele similare marca proprie si brandurile sunt practic excluse de la raft deoarece nu mai au vanzari

5. cand piata permite, pretul la produsul marca proprie este crescut puternic, in conditiile in care nu mai are practic competitie la raft

Rezultatul: cumparatorul nu beneficiaza decat pe termen scurt de preturi mai mici, iar producatorii autohtoni sunt fortati sa produca si sa comercializeze produsele in conditii defavorabile, asta in cazul fericit in care mai raman pe piata.

Pana acum, marile lanturi de magazine nu au comentat aceste situatii.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Petre Daea scumpiri alimente, #scumpiri alimente Consiliul Concurentei , #preturi alimente