Pretul painii creste cu 20%. Carnea si laptele, mai scumpe cu 10% - Dragos Frumosu

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 10:34
2464 citiri
Pretul painii creste cu 20%. Carnea si laptele, mai scumpe cu 10% - Dragos Frumosu

Pretul painii va creste cu 20% in aceasta toamna, in timp ce carnea, laptele si produsele lactate se vor scumpi cu cel mult 10%, a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA).

"Responsabile pentru cresterea preturilor sunt atat seceta prelungita din ultimele luni din tara noastra, cat si seceta si criza economica cu care se confrunta celelalte state ale lumii.

In aceste conditii, populatia va trebui sa suporte o majorare a pretului painii cu 20 la suta, in timp ce la carne, lapte si produse din lapte cresterea preturilor va fi de pana la 10%.

In cazul painii, de exemplu, majorarea pretului graului cu 50% ar antrena o crestere a pretului painii pe real cu 40%, insa piata nu va putea sa suporte, iar scumpirea efectiva va fi de 20%", a afirmat Dragos Frumosu.

Potrivit acestuia, majorarea pretului la alimente este determinata si de absenta unor masuri adecvate in domeniul agriculturii.

"Cu exceptia infiintarii catorva ferme mari, in agricultura nu s-au luat in ultimii 20 de ani niciun fel de masuri menite sa contribuie la cresterea productiei. Toti ministrii care s-au perindat pe la portofoliul Agriculturii au vorbit despre relansarea acestui domeniu, insa nu au facut nimic in mod concret.

Din punctul meu de vedere, a existat o perioada in care agricultura Romaniei a fost lasata intentionat la o parte, pentru a asigura piata de desfacere pentru productia provenita de la celelalte tari din Uniunea Europeana.

Pe fondul secetei actuale, s-a ajuns in sfarsit la concluzia ca agricultura tarii noastre trebuie sprijinita, deoarece dispune de un potential de hranire a unei populatii de pana la patru ori mai mari decat cea a tarii noastre", a mai spus presedintele FSIA.

Dragos Frumosu a mentionat, totodata, si masurile care trebuie luate cat mai urgent pentru revigorarea agriculturii.

"Este necesara utilizarea in totalitate a fondurilor europene alocate agriculturii, in paralel cu refacerea sistemului de irigatii. De asemenea, apa, energia electrica si combustibilul utilizate in agricultura ar trebui livrate la preturi speciale, mai mici, iar statul ar trebui sa asigure anumite forme de ajutor catre micii fermieri, insa numai daca acestia fac parte din asociatii puternice, cu o capacitate mai buna de negociere", a subliniat presedintele FSIA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#scumpire mancare, #creste pret paine, #lapte carne scumpe , #preturi alimente