Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Produsele romanesti, obligatoriu in hipermarketuri - vezi cum ar influenta pretul alimentelor

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 15 Februarie 2011, ora 12:26
4765 citiri
Produsele romanesti, obligatoriu in hipermarketuri - vezi cum ar influenta pretul alimentelor
Foto: Ziare.com

In tot scandalul cu scumpirile alimentelor a aparut o mica speranta si de ieftinire a acestor produse, care s-ar putea intampla de abia din vara.

Hipermarketurile ar putea fi obligate peste doua-trei luni, sa aiba, pe cel putin 10% din suprafetele lor de comercializare, produse traditionale autohtone, potrivit unui proiect initiat de catre deputatul PNL, Dorin Uioreanu si deputatul PD-L, Mircia Giurgiu.

"Ministerul Agriculturii ne-a promis ca ne sustine in acest demers care ar putea ajuta foarte mult agricultorii romani. Asa am putea sprijini producatorii", a declarat deputatul Uioreanu, pentru Ziare.com.

Plan deja facut

In aceste spatii special amenajate, asociatiile de agricultori vor trebui sa aiba reprezentanti care sa vanda produsele alimentare si non-alimentare, mai spune deputatul.

"M-am saturat de rosii din Africa de Sud. Este timpul sa facem si noi ceva pentru producatorii romani. Daca totul merge ca pe roate, in maximum 2-3 luni vom avea o lege care sa impuna amenajarea acestor spatii, in hipermarketuri", spune Uioreanu, care se asteapta la anumite piedici din partea hipermarketurilor.

Probleme au fost si in trecut cand a fost vorba de implementarea Codului de Bune Practici. Atunci, marea problema era reprezentata de taxele pe care marii comercianti le impuneau. Acestea ajungeau sa fie si cateva zeci de mii de euro, pentru a oferi unui anumit produs mai multa vizibilitate in magazin.

"Nici acum nu cred ca am scapat de taxele acelea de raft sau pe care hipermarketurile le impuneau", a mai spun reprezentantul PNL. Totodata, el stie ca va mai avea dificultati cu marii comercianti pentru ca, odata aparute in piata produsele romanesti, ar strica apele tuturor produselor care vin din afara.

Produsele care ar intra in aceasta zona a hipermarkeurilor ar trebui sa fie exact din zona in care este marele magazin. Spre exemplu, daca un mare retailer are magazin in Bacau, zona amenajata cu produse agroalimentare ar trebui sa contina produse din acel judet.

Acum, deputatul nu mai asteapta decat punctul de vedere al Guvernului pentru acest proiect.

Agricultorii sunt de acord cu proiectul

In timp ce la noi se strica merele pe Valea Dambovitei, romanii mananca mere aduse din Austria sau Polonia, fapt incceptabil avand in vedere ca potentialul si calitatea lor este peste ceea ce se comercializeaza acum in hipermarketuri.

O astfel de masura ar dezvolta foarte mult agricultura pe mai multe sectoare, spune directorul executiv al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), George Leca.

Avem tot felul de culturi pentru care nu avem niciun punct de desfacere. Daca hipermarketurile ar accepta un astfel de pact, preturile la produsele agro-alimentare ar putea scadea considerabil, spun reprezentantii agricultorilor.

Totodata, si potentialul agricol al Romaniei ar putea creste considerabil daca ar exista impulsul pentru a se lucra si cele 3 milioane de hectare lasate in paragina.

"Imaginati-va, tara noastra are 9 milioane de hectare agricole arabile din care 1 milion este vandut strainilor (italieni, arabi, etc), iar alte 3 milioane sunt abandonate. Daca productia de pe aceste culturi ar ramane aici am avea preturi mai scazute si o fiscalizare mai buna, in cazul in care hipermarketurile ar fi puncte de desfacere pentru noi", a mai spus Leca.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#hipermarketuri preturi, #deputat initiativa proiect, #agricultori produse alimentare , #preturi alimente