Romania, in pragul unei crize a preturilor la cereale?

Sambata, 26 Februarie 2011, ora 09:06
3565 citiri
Romania, in pragul unei crize a preturilor la cereale?
Foto: Tradinorganic

In timp ce, la nivel mondial, se vorbeste de o criza a alimentelor, pe fondul scaderii rezervelor de porumb, de exemplu, la cel mai scazut nivel din ultimii 37 de ani, in Romania specialistii din agricultura vorbesc despre o criza a preturilor.

Potrivit Guvernului american, rezervele de porumb la nivel mondial reprezinta echivalentul a 15 la suta din necesar, dupa ce, inainte de urmatoarea recolta, aceste rezerve se vor diminua cu 13 la suta.

Acest lucru afecteaza destul de mult Romania, care importa o mare parte a cerealelor in general.

Potrivit lui Stefan Nicolae, presedintele Agrostar, Romania sufera din cauza faptului ca nu are o agricultura organizata si nici eficienta. Astfel, o importanta suprafata de teren - circa 2,5 milioane de hectare - ramane nelucrata in fiecare an.

De asemenea, exista o extinsa agricultura de "subzistenta", unde productia este neinsemnata si nu este pusa in vanzare, ci ramane in gospodarii.

Din aceasta cauza, oferta a scazut foarte mult, ducand la importuri si la preturile din prezent, care sunt foarte mari.

"Toate aceste cresteri de preturi pun in pericol partea de zootehnie, incarca foarte mult costurile si, daca anul 2011 nu va fi un an bun pentru agricultura mondiala, vom avea cresteri de preturi spectaculoase", a explicat Nicolae, pentru Ziare.com.

"Chiar daca se vorbeste de o criza alimentara, in Romania, probabil, vom avea o criza a preturilor, a cresterii fara precedent a preturilor la produsele agroalimentare", a adaugat presedintele Agrostar.

Cresterile de preturi la materia prima din import se vor reflecta in pretul pe raft

Aceste cresteri se vor observa pe toate segmentele pe care Romania importa: materie prima pentru carne de porc, legume si fructe, deoarece iarna nu producem nimic, dar si zona de panificatie, avand in vedere ca producatorii romani au exportat in toamna anului trecut, in loc sa constituie stocuri de rezerva.

Nicolae sustine ca majorarea preturilor la import se va regasi in produsele finite. De asemenea, crescatorii de pasari, de exemplu, vor fi nevoiti sa faca majorari de 5 - 7 la suta la produsele din pasare, in perioada mai - iunie, deoarece nu vor mai putea suporta costurile.

De altfel, porumbul, unul din principalele cereale folosite la hrana animalelor, s-a scumpit pana la 269 de euro pe tona, in Constanta, iar Nicolae estimeaza o crestere de pana la 305 euro/tona.

"Statele Unite or sa aduca ceva porumb pe piata noastra si oarecum vor ramane preturile stabile, nu vor mai creste", a precizat presedintele Agrostar.

Limitarea exporturilor ar preveni cresterea preturilor

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), sustine ca una din problemele care duce la o crestere a preturilor este si faptul ca Romania, ca membra a Uniunii Europene, nu are voie sa limiteze exporturile.

Astfel, tot ce ramane imediat dupa achizitiile facute in interior, merge la export, nu in rezerve, iar cand este cerere in Romania, se importa la preturi mult mai mari.

"Intotdeauna se reclama faptul ca Romania este tara a Uniunii Europene si ca nu putem sa facem protectie si nu putem sa limitam exportam. Dar daca Romania ar fi facut niste programe care sa creeze silozuri, depozite de legume si fructe, pe bani europeni, sa fie incurajati oameni sa acceseze si sa functioneze sistemul ca lumea, atunci probabil ca nu s-ar fi intamplat asta", a explicat Frumosu, pentru Ziare.com.

Presedintele FSIA a adaugat ca, daca am fi avut capacitate de depozitare, nu ar fi intervenit aceste cresteri de preturi.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#preturi cereale, #preturi alimente, #rezerve porumb, #Dragos Frumosu, #Stefan Nicolae , #preturi alimente