Romania scumpeste alimentele. Vezi cum reusesc vecinii sa nu

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 09 Mai 2011, ora 19:50
3963 citiri
Romania scumpeste alimentele. Vezi cum reusesc vecinii sa nu
Foto: Ziare.com

Faptul ca in Romania scumpirea alimentelor se produce fara nicio baza economica nu mai este o surpriza pentru nimeni. Atat producatorii cat si comerciantii si reprezentantii Ministerului Agriculturii previzioneaza cresteri de preturi pentru urmatoarea perioada, fara a se fi incercat in prealabil gasirea de solutii pentru a contracara aceste scumpiri.

Daca ne uitam la tarile din jurul nostru, vom vedea ca acestea au luat sau iau, in continuare, diverse masuri pentru a pastra pretul cerealelor, legumelor, fructelor si alimentelor, in general, stabile sau chiar mai scazute.

Spre exemplu, guvernul Republicii Moldova a anuntat ca va imprumuta brutariilor peste 2.300 de tone de grau, pana in data de 1 septembrie 2011. Ministrul Agriculturii si Alimentatiei din Moldova, Vasile Bumacov, a declarat intr-o intalnire a cabinetului sau ca aceasta masura va permite mentinerea pretului la paine, potrivit Black Sea Grain .

Brutariile care au imprumutat grau de la stat vor fi obligate sa-l foloseasca strict pentru aprovizionarea populatiei cu paine. Beneficiarii vor returna graul in termen de maxim 4 luni de la data la care l-au primit.

La 1 aprilie, Moldova avea disponibil peste 87.000 de tone de grau pentru piata, in conditiile in care necesarul de consum se ridica la 97.000 tone. Informatiile mai arata ca tara vecina importa din Ucraina, in fiecare luna, intre 3.000 si 5.000 de tone de faina si in jur de 2.500 de tone sunt exportate in Romania.

Bulgaria atrage investitori

Pe site-urile de business din Bulgaria se fac comparatii de investitii intre aceasta tara si Spania. Daca in Spania un hectar de pamant agricol ajunge sa coste 1.000 de euro, in Bulgaria acesta nu depaseste 250 de euro. In cazul in care vreti sa construiti, preturile ajung la 300 de euro/mp, fata de 800 euro/mp, la spanioli, potrivit InvestBulgaria.

In plus, bulgarii mai spun ca daca deschideti un business la ei nu va trebui sa cautati prea mult pentru ca sunt destui si dornici de munca, pe cand, Spania trebuie sa importe muncitori. Daca forta de munca ajunge sa coste 1-2 euro pe ora in Bulgaria, la spanioli muncitorii sunt platit cu 8-12 euro/ora.

Polonia da bani agricultorilor sa exporte

Daca, in Romania, agricultorii se chinuie cu unele dintre cele mai mici subventii pe hectar din UE, in alte tari, precum Polonia, acestia sunt incurajati si sustinuti financiar chiar sa exporte. Fapt care s-a vazut foarte bine in ultimii ani, avand in vedere ca Romania consuma cantitati foarte mari de cartofi din Polonia.

Mai mult, actele oficiale arata ca Polonia a avut, in 2009, exporturi de oua in valoare de 121 de milioane de euro, din care aproape 10% s-au dus catre tara noastra. La capitolul importuri de oua din Polonia am fost depasiti doar de Germania, Olanda si Cehia.

Cum se descurca Romania

Legume si fructe importam tot mai multe pentru ca, desi avem potential, acesta nu tine de foame. Livezile noastre sunt invechite, iar marea parte a celor care le detin nu mai au puterea financiara sa le intinereasca.

Carnea de pui sau miel am ajuns sa o aducem de la bulgari, pentru ca este mai ieftina, in timp ce carcasele la noi se cumpara foarte ieftin, la poarta abatorului, de acolo si pana la cumparatorul final pretul crescand semnificativ.

Hipermarketurile sunt pline de produse aduse din afara ,pe care mare parte a romanilor le aleg cu gandul ca arata bine, punand gustul acestora pe locul secund. In piata, rar se mai gasesc producatori autohtoni, mai ales de cand primariile impart certificate de producator samsarilor.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#scumpiri alimente, #masuri Moldova Polonia Bulgaria , #preturi alimente