Se scumpeste carnea de porc: Pretul va creste cu pana la 30% incepand din aprilie

Luni, 03 Aprilie 2017, ora 12:09
8184 citiri
Se scumpeste carnea de porc: Pretul va creste cu pana la 30% incepand din aprilie
Foto: Arhiva Ziare.com

Pretul carnii de porc va creste in medie cu 15-30%, incepand cu luna aprilie, in special din cauza cresterii exportului carnii de porc in tarile asiatice, inregistrata anul trecut, avertizeaza Asociatia Romana a Carnii (ARC).

"Comparativ cu ultimii doi ani, in trimestrul I 2017, pretul mediu de achizitie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare fata de 2016 si cu 12% mai mare fata de 2015", se arata intr-un comunicat emis luni.

Potrivit ARC, pretul pieptului de porc a crescut cu 40%, iar pretul jambonului a inregistrat o crestere de 25%, in ultimele 12 luni.

"Conform datelor prezentate de Comisia Europeana in luna martie 2017, in cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piata Carnii se estimeaza ca aceasta crestere a pretului carnii de porc va urma o curba ascendenta pana in a doua parte a anului 2017, cand va avea loc o stagnare", se mai arata in documentul citat.

ARC precizeaza ca printre cauzele care au condus la cresterea pretului carnii de porc la nivel european se numara cresterea semnificativa in cursul anului 2016 a exportului de carne de porc in tarile asiatice, in special in China, Japonia si Hong Kong si scaderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de varsta, cu o scadere de pana la -2,3% la tineret intre 20-50 kg si de -1,1% la porcii la ingrasat intre 50-80 kg.

Mai mult, in luna ianuarie 2017 a fost semnalata o crestere a exporturilor cu 20% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2016, suprematia detinand-o in continuare China, urmata de Hong Kong si Coreea de Sud.

Citeste si La ce e bun Monitorul Preturilor? Nu la mare lucru

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#scumpiri carne porc , #preturi alimente