Tabara se contrazice cu retailerii, privind preturile alimentelor

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 19:57
1301 citiri
Tabara se contrazice cu retailerii, privind preturile alimentelor
Foto: Topnews

Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, sustine ca preturile la alimente pot scadea, daca retailerii si procesatorii reduc taxele. In replica, retalierii acuza Ministerul Agriculturii ca nu a realizat centrele agricole de colectare promise.

"Exista rezerve de reducere a preturilor alimentelor si prima rezerva este la procesatori. La paine, cel care produce graul are un profit de circa 4,9%. Toate celelalte, respectiv moara, procesare si comercializare, au cate 10%", a spus Tabara, citat de Mediafax.

Ministrul sustine ca problema sta si in taxele practicate de supermarketuri si hipermarketuri, care cresc preturile cu 30 pana la 40%. Reprezentantii retailerilor sustin insa ca statul nu face nimic pentru a-i ajuta pe fermieri, si ca evaziunea fiscala ramana principala problema.

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) cere ministrului sa faca demersuri pentru realizarea unor centre regionale de colectare a produselor agricole si alimentare romanesti.

"Nu trebuie neglijat ca piata de legume si fructe, dar si importurile de carne pe filiere care eludeaza plata TVA, fac obiectul unei puternice evaziuni fiscale, fenomen ce conduce la distorsiuni ale preturilor si afecteaza brutal producatorul roman", sustine asociatia AMRCR, care cuprinde peste 550 de magazine.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Valeriu Tabara, #Tabara preturi alimente, #Tabara preturi retail , #preturi alimente