Vanzarile de carne de porc au scazut si cu 80%

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 16:15
3295 citiri
Vanzarile de carne de porc au scazut si cu 80%
Foto: Arhiva

Vanzarile de carne de porc ale producatorilor romani s-au diminuat cu pana la 80% in primele trei luni ale acestui an, cu toate ca preturile au scazut la nivelul minim al ultimilor sase ani, a declarat, presedintele Patronatului Roman al Carnii, Gheorghe Caruz.

"Daca anul trecut ne plangeam ca ne este rau si ca vanzarile scazusera cu pana la 30%, acum este si mai prost si avem multe unitati in care am vandut cu pana la 80% mai putin decat anul trecut", a explicat Gheorghe Caruz.

Aceasta a precizat ca principalul motiv al diminuarii consumului de carne de porc este scaderea puterii de cumparare.

"Este evident ca oamenii nu mai au bani sa cumpere si acesta este motivul principal al reducerii vanzarilor, insa la aceasta se adauga si importurile masive pe care Romania le realizeaza, mare parte din acestea fiind nefiscalizate", a mai spus presedintele Patronatului Roman al Carnii.

El a adaugat ca, in prezent, producatorii romani vand carnea de porc sub pretul de productie, respectiv cu 6,4 lei/kilogram, fata de 9,8 lei/kilogram in anul 2004.

Potrivit lui Caruz, in lipsa unei interventii guvernamentale de sprijinire a sectorului, circa 50% din unitatile procesatoare se vor inchide in perioada urmatoare. "Daca Guvernul nu va inteveni cu un sprijin financiar se va ajunge la faliment, iar 50% dintre unitatile specializate care detin cele 1,7 milioane capete de porci se vor inchide", a mentionat Gheorghe Caruz.

Acesta a adaugat ca spera ca sectorul sa isi revina in urmatoarele luni, iar scaderea la sfarsit de an sa nu fie mai mare de 50%.

Conform datelor Patronatului Roman al Carnii, consumul anual de carne de porc se ridica la 700.000 tone, din care circa 350.000 tone reprezinta piata organizata.

Potrivit balantei comerciale cu produse agroalimentare, in 2009, cele mai importante importuri realizate de Romania au fost cele de carne de porc proaspata, refrigerata sau congelata, fiind aduse in tara astfel de produse in valoare de circa 380 milioane euro.

De asemenea, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, efectivele de porcine au scazut anul trecut cu aproape 2%, de la 4,24 milioane capete la 4,17 milioane capete.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#vanzari carne porc, #scadere vanzari carne , #preturi alimente