Preturile produselor de baza pe pietele internationale, in scadere - vezi de ce

Joi, 12 Mai 2011, ora 09:32
2406 citiri
Preturile produselor de baza pe pietele internationale, in scadere - vezi de ce

Luna mai a debutat cu o scadere generala a preturilor produselor de baza pe pietele internationale, ceea ce reprezinta o corectie a nivelurilor deosebit de ridicate ale acestora, care au condus la diminuarea sensibila a cererii la majoritatea produselor.

Iata cum sta situatia la urmatoarele categorii de produse:

1. Titei, gaze naturale si produse petroliere

- Pretul titeiului a inregistrat cea mai ampla scadere saptamanala din ultimele 29 de luni. Pe termen scurt, se asteapta ca pretul petrolului sa scada in continuare. La titei, trendul a fost accentuat de scaderea pretului pe fondul unei cereri din ce in ce mai scazute (ca urmare a preturilor mari practicate in perioada precedenta) si al majorarii stocurilor de titei in SUA.

- Gaze naturale - usoara crestere a preturilor, in contextul unei cresteri a cererii cu 10% in raport cu saptamana anterioara si a diminuarii importurilor din Canada.

-Benzina, motorina si pacura - preturi in usoara scadere (cu 1%- 1,5%), datorita scaderii preturilor la materiile prime.

2. Produse agroalimentare

- Grau si porumb - tendinte de scadere a preturilor, pe fondul unei scaderi a preturilor majoritatii materiilor prime alimentare, situatie determinata de climatul economic mondial.

- Ulei si boabe de soia - cotatii in scadere, atat ca urmare a unei cereri mai reduse, cat si a cresterii productiei de soia in America Latina, ceea ce a redus presiunea asupra preturilor.

- Zahar - preturi in scadere, datorita estimarilor de crestere a productiei de zahar in Brazilia (principalul producator si exportator mondial), Thailanda (al doilea mare exportator) si Rusia.

3. Metale pretioase

- Toate cresterile de preturi inregistrate in luna aprilie au fost anulate brusc, in prima saptamana din mai, cand metalele pretioase s-au confruntat cu cele mai drastice corectii de pret inregistrate dupa cele din vara anului 2008.

- Aur - pretul aurului a scazut cu 55 de dolari in doar doua zile, dupa care a revenit spectaculos, inregistrand o crestere medie saptamanala de 0,3%. In Romania s-a inregistrat o crestere cu 0,9% a pretului gramului de aur fin, pana la 136,04 lei datorita unei usoare revigorari a cererii.

- Argint - pretul argintului a scazut cu 16%, datorita vanzarilor in masa realizate pe bursele internationale.

- Platina si paladiu - preturi in scadere cu 0,2% - 2%.

4. Piete valutare

- Moneda americana s-a apreciat cu 2,3% in raport cu euro. Aceasta situatie se datoreaza ingrijorarii pietelor fata de lipsa de progrese din partea Greciei, dupa ce Uniunea Europeana si FMI au alocat 110 miliarde euro (in schimbul unui program dur de austeritate), pentru ca tara sa se poata imprumuta normal pe piata.

Andreea PAUL (VASS),

consilier de stat al prim-ministrului

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#pret produse scadere, #pret poduse baza, #pret piete internationale , #preturi produse
Comentarii
Poza ghighi
ghighi
rank 5
Dar in Romania cum se resinte acest fenomen ?