Ioan Zamfir: Strainii ne dau lectii de agricultura, pe pamantul nostru -Interviu Video

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 01 Martie 2011, ora 07:59
6590 citiri
Ioan Zamfir: Strainii ne dau lectii de agricultura, pe pamantul nostru -Interviu Video
Foto: agricultureguide.org

Peste un milion de hectare din cele 9 milioane arabile sunt pe mainile strainilor veniti in tara noastra pentru a le exploata. Se pare ca strainii si-au dat seama de potentialul agricol ar Romaniei, numai noi nu, avand in vedere ca mai avem alte 3 milioane de hectare care stau degeaba.

Vicepresedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Ioan Zamfir, a declarat, in exclusivitate pentru Ziare.com, cine sunt strainii care au achizitionat pamant la noi, cum il folosesc si care sunt greselile pe care noi le-am facut in agricultura.

"In Dobrogea oamenii au facut una dintre cele mai mari greseli posibile. Pentru ca in acea zona potentialul eolian este imens, strainii au venit si au cumparat terenul, iar noi l-am dat de buna voie. Acesta trebuia inchiriat, nu vandut", spune Zamfir.

Potrivit lui, daca s-ar reduce acest calcul numai la o singura localitate care a vandut 500 de hectare in loc sa le inchirieze, pierderile ar fi imense.

"Sunt 500 de hectare care puteau fi inchiriate cu 3.000 de euro pe an fiecare, asta inseamna 1,5 milioane de euro in fiecare an pentru respectiva localitate si locuitorii ei.In schimb, acestia au preferat sa le vanda pe maxim 2.000 euro", mai spune vicele LAPAR.

Italienii, turcii si francezii profita de pe urma prostiei noastre

"Cele mai multe terenuri vandute sunt in zona Timisoarei si in Turnu Severin, unde s-au cantonat foarte multi italieni, iar in Sud sunt destule terenuri cumparate de turci. Acestia sunt chiar si stimulati financiar de stat pentru a face asa ceva", a mai spus Zamfir.

Conform acestuia, in Tulcea sunt foarte multi francezi, zona pe preferata pentru ca terenurile sunt foarte ieftine.

"Au dat dovada de pragmatism, au cumparat cu bani foarte putini. Suprafetele acestea sunt exploatate la maxim, cu modele de tehnologie medii, pentru ca nu au venit aici cu lucruri foarte noi. Cu investitie minima, ei isi dezvolta foarte mult afacerile, prin productiile pe care le obtin de aici. Le valorifica superior prin faptul ca le exporta", afirma fermierul.

Zamfir considera ca guvernele pe care le-am avut pana acum "nu au dat dovada de un dram de inteligenta si au interzis cumpararea de terenuri de catre straini asa cum au facut alte tari".

"Exista si state care si-au conservat patrimoniul, spre exemplu ungurii, care si-au prelungit moratoriu cu inca trei ani. Slovenia, Slovacia si Croatia au facut la fel. Era de dorit si noi sa facem acelasi lucru.

Acum daca vrem sa cumparam inapoi aceste terenuri nu avem resursele necesare. Inca mai cred ca daca s-ar fi creat un credit special pentru agricultori si pentru incurajarea cumpararii terenului si realizarea unei ferme acum stateam altfel", mai spune Zamfir.

Mancam legume toxice, cu gust de carton

Pe lista statelor interesate sa investeasca in agricultura din Romania sunt tari din Emiratele Arabe. Potentialul tarii este de a hrani 80 de milioane de locuitori. Cu toate acestea, 80% din fructele si legumele pe care le avem pe piata sunt turcesti si grecesti.

"Daca produsele care vin de pe piata europeana respecta aceleasi norme si stricteti pe care si noi le respectam, nu acelasi lucru se poate spune si despre cele din Turcia, unde Oficiul Mondial al Comertului nu poate impune normele impuse fermierilor europeni", declara oficialul LAPAR.

Avand in vedere situatia, in Romania ajung legume cu un plus de insecto-fungicide, cu nitriti si nitrati care depasesc limitele normalului, iar asta se repercuteaza asupra sanatatii noastre, dar si a generatiilor viitoare.

Nemultumire de fermier

Legat de cele 3 milioane de hectare nelucrate, Zamfir spune ca sunt foarte multi, in mediul rural, care asteapta totul de la primari. "In aceste conditii, am ajuns o natiune de asistati. Nu trebuie sa asteptam sa ni se dea. 2,5 sau 3 milioane de hectare nelucrate reprezinta o realitate.

Amenda pe care o merita cei care nu lucreaza pamantul, cea de 400 de lei, asa cum o vrea ministerul Agriculturii, mi se pare prea mica. Si asta este punctul meu de vedere personal", mai spune fermierul.

Zamfir nu considera un lucru normal ca celui care nu munceste un teren statul ii da o subventie egala cu a unuia care chiar trudeste ogorul.

"Eu care trebuie sa respect anumite reguli stricte de genul sa nu intru pe teren atunci cand este pamantul moale sau sa folosesc anumite ingrasaminte si nu mi se pare normal ca ala care nu-si munceste pamantul sa primeasca aceeasi subventie ca si mine".

Cat pierde Romania prin propria lene?

Prin necultivarea acestor terenuri, Romania pierde cateva miliarde de euro bune. "Sa spunem ca avem 2,5 milioane de hectare de teren pe care le cultivam cu grau, iar media pe tara este de 3 tone/ha, inseamna 7,5 milioane de tone grau.

Daca o tona de grau costa 250 de euro, productia de pe cele 2,5 milioane de hectare valoreaza vreo 2 miliarde de euro, suma pe noi ne permitem sa o pierdem, in conditiile in care alte tari se gandesc la siguranta alimentatiei populatiei respective chiar cumparand terenuri agricole din alte state", a mai afirmat Zamfir.

Valoarea amenzii pentru cel care nu-si munceste terenul ar trebui sa fie mult mai mare decat valoarea subventie asa incat sa-l stimuleze sa faca acest lucru, considera acesta.

"Mi-ar conveni ca cei care nu muncesc pamantul sa primeasca o amenda de doua ori mai mare decat subventia, adica de peste 250 de euro", a conchis acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#agricultura terenuri cumparare straini, #achizitii milioane hectare nelucrate, #LAPAR interviu , #preturi produse