Agentia de turism ti-a dat teapa? Ce drepturi ai ca turist

Joi, 27 August 2015, ora 16:22
3163 citiri
Agentia de turism ti-a dat teapa? Ce drepturi ai ca turist
Foto: Arhiva Ziare.com

Vacanta este aproape de final si foarte multi romani au calatorit in Europa in aceasta vara. Din pacate, multi dintre ei au avut probleme legate de agentia de turism. Dar ce e de facut in aceasta situatie?

Centrul European al Consumatorilor ofera cateva informatii despre ce drepturi ai ca turist, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Pleci in vacanta? Ce trebuie sa afli de la agentia de turism inainte sa semnezi contractul

Ce se intampla daca dupa plecarea in calatorie anumite parti din serviciile contractate nu sunt prestate?

In cazul in care, dupa inceperea calatoriei turistice, o parte importanta din serviciile prevazute in contract nu este realizata sau agentia de turism organizatoare constata ca nu le va putea realiza, aceasta este obligata:

  • sa ofere turistului alternative corespunzatoare in vederea continuarii calatoriei turistice, fara majorarea pretului;
  • sa restituie turistului sumele ce reprezinta diferenta dintre serviciile achitate si cele efectiv prestate in timpul calatoriei turistice;
  • in cazul in care nu pot fi oferite turistului alternative corespunzatoare sau acesta nu le accepta din motive intemeiate, sa asigure fara costuri suplimentare transportul retur al turistului la locul de plecare ori in alt loc agreat de acesta si, dupa caz, despagubirea pentru serviciile neprestate.

Turistul are obligatia de a sesiza in scris, atat prestatorului de servicii (unitate hoteliera etc.), cat si agentiei de turism, deficientele constatate la fata locului.

Care sunt cazurile in care agentia de turism nu raspunde pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale?

Agentiile de turism nu raspund in urmatoarele cazuri:

  • cand neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor asumate prin contract se datoreaza turistului;
  • cand neindeplinirea obligatiilor se datoreaza unor cauze de forta majora sau unui eveniment pe care nici agentia de turism, nici furnizorul sau prestatorul de servicii, cu tot efortul depus, nu il puteau prevedea sau evita;
  • cand neindeplinirea obligatiilor se datoreaza unui tert care nu are legatura cu furnizarea serviciilor prevazute in contract, iar cauzele care au determinat neindeplinirea obligatiilor au un caracter imprevizibil si inevitabil.

Ce se intampla daca agentia de turism da faliment?

Agentiile de turism sunt obligate sa incheie polite de asigurare pentru asigurarea rambursarii cheltuielilor de repatriere si/sau a sumelor achitate de turisti, in cazul insolvabilitatii sau falimentului. Fara aceste polite incheiate, agentiile de turism nu pot comercializa pachete de servicii turistice, fiind sanctionate cu suspendarea licentei de turism.

Agentiile de turism au obligatia sa inscrie in contractele de comercializare a pachetelor de servicii turistice incheiate cu turistii faptul ca turistul este asigurat pentru insolvabilitatea sau falimentul agentiei.

De asemenea, in acelasi contract trebuie aratate si conditiile si termenele in care turistul poate solicita plata despagubirilor.

In cazul in care agentia de turism se afla in imposibilitatea de a efectua repatrierea turistului, dar numai ca urmare a falimentului sau insolvabilitatii, turistul trebuie sa anunte imediat societatea de asigurare prin telefon, fax sau e-mail.

C.P.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#drepturi teapa agentii turism, #teapa agentii turism , #protectia consumatorului