Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Consiliul Concurentei va sesiza ANPC cu privire la abuzurile dealerilor auto

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 22:53
1719 citiri
Consiliul Concurentei va sesiza ANPC cu privire la abuzurile dealerilor auto
Foto: Arhiva

Consiliul Concurentei va sesiza Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorului (ANPC) cu privire la abuzul de garantii al dealerilor auto si va propune ca vanzarea produselor contrafacute sa fie considerata infractiune.

"Consiliul Concurentei va sesiza ANPC cu privire la abuzul de garantii al dealerilor auto, aceasta fiiind singura institutie in masura sa descopere si sa sanctioneze astfel de abuzuri ale vanzatorilor de automobile", se precizeaza intr-un comunicat al autoritatii de reglementare in domeniul concurentei.

Institutia precizeaza ca potrivit unei ordonante de urgenta din 1992, privind protectia consumatorilor, "libertatea de a lua decizii la achizitionarea de produse si servicii, fara a li se impune in contracte clauze abuzive sau care pot favoriza folosirea unor practici comerciale incorecte in vanzare, de natura a influenta optiunea acestora reprezinta un drept al consumatorilor, la incheierea contractelor".

Totodata, Consiliul Concurentei propune ca si vanzarea produselor contrafacute utilizate la vehiculele rutiere sa fie considerata infractiune. Conform perceptiei celor prezenti pe piata pieselor de schimb, ponderea pieselor de schimb contrafacute folosite in Romania este de 27%, mult peste cea europeana.

Introducerea clauzei de reparatii

Piata pieselor de schimb pentru automobile a fost in 2010 de 5,9 miliarde lei, in crestere cu 2% fata de anul precedent, dupa ce in 2009 a suferit o diminuare de 11% comparativ cu anul anterior, potrivit unei analize efectuate de Consiliul Concurentei.

"Analiza a aratat ca exista situatii de monopol al constructorilor auto pe segmentul reprezentat de piesele de schimb de origine vizibile (caroserie, unitati iluminare, geamuri auto), pentru care exista protectie juridica acordata in baza legii privind protectia modelelor si desenelor.

Consiliul Concurentei propune modificarea legislatiei nationale privind protectia desenelor, prin introducerea 'clauzei de reparatii'", se precizeaza in comunicat.

Clauza de reparatii consta in faptul ca nu se va mai acorda protectie pentru un desen sau model care constituie o piesa dintr-un produs complex (spre ex., automobilul) utilizata in procesul de reparatie a acestuia cu scopul de a-i reda aspectul initial. Cu ocazia reparatiilor la propriul automobil, consumatorul va fi informat corespunzator cu privire la originea produsului utilizat pentru reparare, astfel incat acesta sa poata alege, in deplina cunostinta de cauza, intre produse concurente oferite pentru reparare.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Consiliul Concurentei abuz dealeri auto, #dealeri auto ANPC, #clauza reparatii , #protectia consumatorului