Cum recunosti reclamele mincinoase?

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 08:12
7340 citiri
Cum recunosti reclamele mincinoase?
Foto: Arhiva

Multe dintre reclamele pe care le vedem in fiecare zi sunt, mai mult, rodul imaginatiei unor firme specializate, nu informatii reale despre produsele pe care incearca sa ni le vanda.

Iata unele dintre cele mai frecvente practici prin care cumparatorii sunt pacaliti sa cumpere anumite bunuri si servicii:

Afirmatia neintemeiata privind detinerea de marci de incredere

- Comerciantul afiseza o marca de incredere, fara a avea autorizatia necesara in acest sens.

- Comerciantul afirma ca un anume produs a fost agreat, aprobat sau autorizat de un organism public sau privat, fara un temei real sau fara a indeplini conditiile necesare pentru agrearea, aprobarea sau autorizarea obtinuta.

Exemplu: "Toate fructele si legumele noastre sunt certificate, 100% fara OMG!", eticheta pe care comerciantul o afiseaza pentru a garanta ca produsele sale sunt naturale, desi nu a efectuat nicio analiza la un laborator de specialitate.

Publicitatea capcana

- Atunci cand esti invitat sa cumperi produse la un pret declarat, dar nu ti se spune de catre comerciant ca nu va putea furniza produsele respective sau echivalente la pretul declarat si in cantitati rezonabile, cu siguranta te afli in fata unei reclame capcana.

Exemplu: "Zboara la Barcelona cu numai 1 Euro! Promotie speciala Fly-by-Night Airlines pentru toate zborurile catre Barcelona".

Operatorul aerian respectiv si-a facut astfel publicitate, timp de o luna, in mai multe reviste si pe Internet, dar, in realitate, doar un numar redus de locuri a fost alocat la pretul redus.

Invitatia de a cumpara un produs cu intentia de a promova un altul

- Invitatia de a cumpara produse la un pret declarat, urmata de refuzul comerciantului, sub un pretext sau altul, de a prezenta consumatorilor articolul care a facut obiectul publicitatii sau prezentarea unui esantion defect cu intentia de a promova un alt produs.

Exemplu: un anunt de genul "Cel mai bun pret pentru ...", dar comerciantul declara ca nu-l mai are pe stoc, iar apoi incearca sa va vanda un alt produs, la un alt pret, indiferent daca produsul este mai nou sau mai vechi decat cel promovat sau la un pret mai mic sau mai mare, sunteti victima asa numitei tactici "capcana si deturnare".

Prezentarea drepturilor garantate drept beneficii speciale

Exemplu de mesaj publicitar: "Stim cu ce disconfort va confruntati atunci cand noua masina de spalat se strica. Fiind clientul nostru pretios, dorim sa va oferim o garantie speciala de doi ani. Daca produsul dumneavoastra se strica in urmatorii doi ani, noi ne vom ocupa de reparatie sau va vom inlocui produsul cu unul nou"

Promovarea sub aceasta forma a unui produs este interzisa, deoarece o garantie de doi ani pentru produse defectuoase nu este o caracteristica distinctiva, aceasta fiind obligatorie potrivit legislatiei europene.

Lichidare de stocuri false

- Comerciantul practica preturi speciale afirmand ca este pe cale sa isi inceteze activitatea sau sa isi mute sediul, fara a intentiona sau realiza acest lucru.

Utilizarea fricii consumatorilor fata de riscurile privind siguranta

Exemplu de mesaj: "Stiati ca 55% din gospodarii sunt cel putin o data victimele unei spargeri? Asta inseamna ca exista 50% sanse ca dumneavoastra sau familia dumneavoastra sa fiti ranit de un delincvent sau ca bunurile dumneavoastra sa fie furate. Din fericire, exista o modalitate simpla de a garanta siguranta bunurilor si a familiei dumneavoastra. Cumparati sistemul de alarma ..."!

Acesta este un alt exemplu de reclama nepermisa, asta pentru ca utilizeaza nejustificat frica fata de riscurile privind siguranta.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania - A.N.P.C.P.P.S.Romania - o9atitudine ! - InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#reclame mincinoase, #recunoastere reclame mincinoase , #protectia consumatorului