Etichetele se schimba: Care sunt cele mai importante modificari

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 07:08
7749 citiri
Etichetele se schimba: Care sunt cele mai importante modificari

Incepand din aceasta luna, produsele alimentare si bauturile vandute in magazinele din Romania si din restul tarilor Uniunii Europene vor avea etichete noi, care vor veni in ajutorul consumatorului, oferind mai multe informatii utile despre valorile nutritionale si ingrediente.

Sambata intra in vigoare o directiva a UE, care introduce cateva cerinte obligatorii in ceea ce priveste ambalajul acestor produse.

"In acest mod, Uniunea Europeana se asigura ca toti cumparatorii vor beneficia de o informare corecta si completa, astfel incat sa poata lua decizii in cunostinta de cauza in ceea ce priveste propria alimentatie", a transmis patronatul Romalimenta.

Care sunt principalele schimbari

Printre elementele importante introduse de noua prevedere se numara:

  • Declaratia nutritionala, care va fi inclusa pe ambalajul celor mai multe alimente preambalate;
  • Literele de pe etichete vor fi mai mari, pentru ca informatiile sa poata fi citite mai usor;
  • Alergenii vor fi scosi in evidenta in cadrul listei de ingrediente (prin litere ingrosate, de exemplu) ;
  • Si alimentele ne-preambalate vor avea informatii cu privire la prezenta sau absenta alergenilor;
  • Pe eticheta va fi specificata originea carnii neprocesate de porc, oaie, capra, pasare (adica tara de provenienta) ;
  • Vor fi introdusi termeni noi pe etichete, care vor furniza informatii suplimentare despre anumite caracteristici sau despre compozitia produsului (ex. "peste format") ;
  • Eticheta va contine si informatii despre continutul in energie si in nutrienti principali, raportati la consumul de referinta.

Presedintele Rompan, Aurel Popescu, a spus intr-o conferinta de presa ca noul regulament "serveste intereselor pietei interne prin simplificarea legii, asigurarea determinarii legale si reducerea sarcinilor administrative, aducand beneficii consumatorilor prin impunerea etichetarii clare, inteligibile si lizibile a produselor alimentare".

Modificarile nu vor conduce la cresteri de preturi. Mai mult, ele nu vor fi foarte drastice, avand in vedere ca multe dintre produsele existente pe piata contin deja o mare parte din cerintele introduse prin directiva UE care intra sambata in vigoare.

Cum vor arata noile etichete

Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare aduce contributii importante la imbunatatirea etichetarii alimentelor, pentru a facilita achizitionarea produselor si selectarea unor produse sanatoase, contribuind la modul in care se aleg alimentele si se hranesc consumatorii la nivel global, au sustinut reprezentantii Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania - InfoCons pentru Ziare.com.

Acestia au precizat ca mentiunile obligatorii trebuie sa fie usor de inteles si vizibile, iar inaltimea caracterelor trebuie sa fie de cel putin 1,2 mm (exceptand ambalajele sau recipientele de mici dimensiuni).

Ca urmare a noilor prevederi, iata ce informatii trebuie sa contina eticheta in mod obligatoriu:

  • denumirea;
  • lista ingredientelor;
  • substantele care provoaca alergii sau intoleranta (arahide, lapte, mustar, peste, cereale ce contin gluten etc.) ;
  • cantitatea anumitor ingrediente sau categorii de ingrediente;
  • cantitatea neta de produs alimentar;
  • data durabilitatii minimale sau data-limita de consum;
  • conditiile speciale de pastrare si/sau conditiile de utilizare;
  • numele sau denumirea comerciala si adresa operatorului sau a importatorului;
  • tara de origine sau locul de provenienta pentru anumite tipuri de carne, pentru lapte sau in cazurile in care omiterea acestui tip de informatii ar putea induce cumparatorul in eroare;
  • instructiuni de utilizare, in cazul in care omiterea lor ar ingreuna utilizarea corecta a produsului alimentar;
  • pentru bauturile care contin mai mult de 1,2% alcool in volum, concentratia alcoolica dobandita;
  • o declaratie nutritionala.

"Prin evidentierea substantelor care provoaca alergii sau intolerante in lista ingredientelor, consumatorii care sufera de alergii sau intolerante alimentare vor fi in masura sa aleaga in cunostinta de cauza produse care sa nu le afecteze sanatatea si daca vor constata orice problema de neconformitate vor lua atitudine.

Pe de alta parte, este obligatorie furnizarea de informatii cu privire la alergeni sau intolerante, in cazul in care substantele mentionate sunt utilizate la fabricarea unui produs alimentar care nu este preambalat.

Informatiile trebuie sa fie disponibile si usor accesibile, astfel incat consumatorul sa fie informat ca produsele alimentare care nu sunt preambalate sunt susceptibile de a provoca alergii si intolerante. Prin urmare, nu este legal sa se furnizeze informatii cu privire la alergeni sau posibile intolerante numai la cererea consumatorului", au atras atentia cei de la InfoCons.

Cine este responsabil pentru informatiile de pe eticheta

Operatorul din sectorul alimentar responsabil pentru informatiile referitoare la produsele alimentare este cel sub a carui denumire este comercializat produsul alimentar, conform InfoCons.

El trebuie sa garanteze prezenta si exactitatea informatiilor furnizate referitoare la produsele alimentare.

In cazul in care produsele alimentare sunt oferite spre vanzare prin mijloace de vanzare la distanta, responsabilitatea pentru furnizarea informatiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare inainte de cumparare ii revine proprietarului site-ului respectiv.

Important: Nu toate produsele din magazine vor avea etichete noi incepand de sambata. Directiva UE prevede ca cele ambalate inainte de aceasta data pot fi comercializate in continuare, indiferent cat de mare este perioada lor de valabilitate. Deci consumatorii ar putea intalni si produse care au "vechea" eticheta si care pot fi consumate fara probleme in termenul inscris pe produs.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#schimbare etichete alimente, #schimbare etichete, #modificari etichete alimente , #protectia consumatorului