Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Micii romanesti in UE? Votul prin care CE aproba exportul, amanat

Vineri, 21 Februarie 2014, ora 09:00
1085 citiri
Micii romanesti in UE? Votul prin care CE aproba exportul, amanat
Foto: Arhiva

Votul din cadrul Comitetului permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (SCFCAH) privind autorizarea folosirii bicarbonatului de sodiu in prepararea micilor, care trebuia sa aiba loc joi, a fost amanat pentru luna iulie, au declarat surse concordante.

Votul din SCFCAH - comitetul permanent condus de Comisia Europeana (CE) si in care sunt reprezentate la nivel de experti statele membre - a fost amanat intrucat sapte state au fost nemultumite ca pe lista ce urma sa fie supusa votului nu s-au aflat decat cateva produse, printre care si micii romanesti.

Intrucat nu exista o majoritate calificata, acordarea acestei exceptii nu a mai fost supusa la vot, iar producatorii care urmau sa beneficieze de ea vor avea de asteptat pana in luna iulie.

Micii romanesti, in fata Comisiei Europene. Cu aditivi sau fara?

"In final, votul nu a mai avut loc astazi. Intentia era de a vota astazi in SCFCAH asupra unui pachet de mai multi aditivi care sa fie autorizati pentru anumite produse traditionale, printre care si produsul romanesc mici. Urmatorul pas este reluarea discutiilor cu statele membre, chestiunea urmand sa revina pe agenda intr-una dintre urmatoarele reuniuni ale SCFCAH", a declarat purtatorul de cuvant al CE in acest dosar, Roger Waite.

Amanarea votului din SCFCAH inseamna practic ca situatia actuala se va prelungi, respectiv micii vor putea fi in continuare produsi si comercializati in Romania, dar nu vor putea merge la export.

Victorie pentru micii romanesti: UE i-a incadrat in categoria produselor traditionale - care sunt restrictiile

Conform sursei citate, dupa ce votul are loc in SCFCAH, Comisia trebuie sa inainteze textul adoptat Parlamentului European, respectiv Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara (ENVI, care poate inainta obiectii.

In conditiile in care votul din SCFCAH va avea loc in luna iulie, exceptiile privind utilizarea acestor aditivi in unele produse traditionale vor ajunge pe masa noului legislativ comunitar, format in urma alegerilor europene de la 25 mai.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#mici romanesti UE, #mici romanesti export UE, #mici romanesti aditivi UE, #mici romanesti vot export , #protectia consumatorului