Protectia Consumatorilor vrea sa publice lista rusinii. Ce se va afisa la intrarea in localuri si magazine

Vineri, 14 Iulie 2017, ora 20:35
8532 citiri
Protectia Consumatorilor vrea sa publice lista rusinii. Ce se va afisa la intrarea in localuri si magazine
Foto: Arhiva Ziare.com

ANPC are in vedere modificarea legislatiei de organizare a institutiei, astfel incat sa unitatile comerciale sa fie obligate sa afiseze la loc vizibil deficientele constatate la control si sanctiunile care au fost dispuse.

"Acel 'name and shame' de care vorbeam anul trecut, o lista a rusinii, probabil se va finaliza anul acesta si vor fi afisati toti cei care au fost verificati si unde au fost constatate abateri de la prevederile legale si ce abateri au fost constatate (...)

Acel act normativ se poate elabora foarte rapid, un ordin al presedintelui ANPC, si ulterior sa se transforme in lege, in ordonanta... Ca baza legala avem articoul 18 din OUG 21", a declarat directorul general al Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, la Constanta.

Seful ANPC a precizat ca, pentru a fi eficienta o astfel de lista a rusinii, ar trebui ca notificari privind deficientele constatate de comisari si genul sanctiunilor aplicate sa fie afisate la loc public, vizibil, chiar la unitatile comerciale respective.

"Pe intrarea in magazin, pentru o informare completa, corecta si precisa a consumatorilor in conformitate cu prevederile articolului 18 din OUG 21 ca baza legala, sa afisam pentru a informa consumatorii si a nu mai da comunicate de presa, pentru ca un consumator care vrea sa manance intr-un anumit restaurant mi-e greu sa cred ca o sa verifice pe site-ul ANPC ca sa se duca sa-si invite prietena, sotia la masa.

E mult mai simplu, in momentul in care pune mana pe clanta restaurantului respectiv, sa gaseasca un afis care spune ca in ultimele 30 de zile acest operator economic a fost sanctionat pentru... Daca doreste sa intre, sa fie informat despre ce s-a intamplat acolo. Acolo unde abaterile au fost remediate sa se scrie ca au fost remediate", a precizat Paul Anghel.

Citeste si

In context, directorul general ANPC a precizat ca, in actuala campanie de control, pe litoralul romanesc si in localitatile limitrofe au fost gasite nereguli doar la aproximativ 7-8% din unitatile verificate.

"Intre 3.000 si 6.000 de operatori economici isi desfasoara activitatea in judetul Constanta si in preajma litoralului. Doar la 521 dintre acestia au fost aplicate amenzi, ceea ce poate duce la un procent de 7-8%. Probabil ca procentul va scadea in timp, deci nu tot ceea ce se intampla pe litoralul romanesc este foarte, foarte rau, intr-un procent foarte, foarte mic, zicem noi, sunt niste situatii vechi care au tot existat si au persistat in timp", a concluzionat Anghel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#ANPC lista rusine amenzi, #lista rusine terase amendate, #lista rusine unitati amendate , #protectia consumatorului