Scandalul gramajului painii Evazionistii vor trece de la pacalirea statului la pacalirea clientului

Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 08:25
2691 citiri
Scandalul gramajului painii Evazionistii vor trece de la pacalirea statului la pacalirea clientului
Foto: Wikipedia

Din ianuarie, painea cumparata de romani va putea avea orice gramaj, conform unei decizii a ANPC, condusa de liberalul Bogdan Cristian Nica.

Ceea ce inseamna ca, in curand, clientii vor fi captivi intr-un "joc al gramajelor" din care vor iesi in pierdere, sustine unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata autohntona de panificatie.

Printr-un ordin publicat recent in Monitorul Oficial, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a eliminat pragul minim de 300 de grame pentru painea comercializata, precum si obligatia ca majorarea acestei cantitati sa se poata face doar din 100 in 100 de grame.

Cele doua masuri au fost introduse in 2011 de fostul sef al ANPC, Constantin Cerbulescu, "pentru a face mai multa ordine pe piata produselor de panificatie".

Atentie la gramajul painii! Ce se ascunde in spatele deciziei luate de seful ANPC, penelistul Bogdan Cristian Nica

Decizia ANPC afecteaza in primul rand consumatorii, sustin reprezentantii Vel Pitar, si diminueaza beneficiile reducerii TVA la 9% pentru paine.

"Practic, evazionistii vor avea oportunitatea de a trece de la pacalirea statului la pacalirea consumatorului", au spus acestia intr-o declaratie acordata Ziare.com.

Care estimati ca vor fi efectele acestei decizii - atat pentru producatori, cat si pentru consumatori?

Efectele acestei decizii afecteaza in primul rand consumatorii. Acestia vor fi practic pacaliti de "jocul gramajelor". Ne intrebam cum ar putea un consumator sa faca diferenta dintre o paine de 280 de gram si una de 300 de grame.

Cu titlu de exemplu, pe acelasi raft exista paine de 280 grame, de 300 grame sau de 320 de grame, cu preturi diverse, dar fara ca diferentele dintre produse sa fie vizibile pentru consumator, aspect de natura a-l prejudicia pe acesta. Consumatorul va fi influentat in luarea deciziei de achizitionare a produselor de elemente nereale sau nedeclarate.

In ceea ce priveste producatorii, cei corecti pot ajunge in situatia de a fi nevoiti sa reduca locurile de munca din cauza practicii neloiale favorizate prin aceasta decizie. Incertitudinea si confuzia in care vor fi tarati consumatorii se vor oglindi in performanta producatorilor si in capacitatea de a mentine si a genera locuri noi de munca.

In ce masura va interfera cu reducerea TVA la paine?

Beneficiile masurii de reducere a evaziunii fiscale prin trecerea la TVA de 9% vor fi diminuate considerabil. Practic, evazionistii vor avea oportunitatea de a trece de la pacalirea statului la pacalirea consumatorului. Efectele masurii facute cu atat de mult efort si sutinute de toti producatorii cinstiti si corecti vor fi impiedicate in mare masura si prin inducerea in eroare a consumatorilor.

Care considerati ca sunt motivele pentru care s-a luat decizia in cauza?

Motivele principale vin din presiunea asa-zisilor producatori care pana de curand faceau evaziune fiscala. In acest moment, reducerea TVA la 9% este insuficienta pentru a sustine tot lantul coruptiei si pentru a sustine profitul nelegal rezultat.

Presiunea exercitata de acestia se va muta pe spatele consumatorilor care vor putea fi pacaliti extrem de usor de acestia prin jocul gramajelor, respectiv al preturilor. Acum, in plina iarna, consumatorii cu venituri mici vor fi tinta atacurilor producatorilor corupti.

Care au fost efectele introducerii celor doua masuri in 2011? - gramajul minim de 300 de grame si cresterea din 100 in 100 de grame?

Aceasta masura a adus corectitudine pentru consumatori. Acestia au fost, si speram ca vor fi in continuare, capabili sa faca diferenta intre gramajele de paine, calitatea si preturile painii. Masura a adus libertatea de alegere si decizie in cumpararea produselor dorite, recunoasterea imediata a produselor de calitate si nu in ultimul rand a aratat respect pentru consumator. (D.R.)

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#Vel Pitar gramaj paine, #ANPC eliminare 300 grame paine, #cantitate paine , #protectia consumatorului