13 moduri in care lenea te face sa pierzi bani

Duminica, 21 Martie 2010, ora 08:08
4908 citiri
13 moduri in care lenea te face sa pierzi bani
Foto: squidoo.com

Lenea a fost o plaga pentru umanitate de la inceputurile ei. In mitologia crestina, lenea este unul dintre cele sapte pacate mortale, iar pretul platit pentru aceasta este unul deloc de neglijat. Cei care se lasau momiti in mrejele ei erau amenintati cu focurile Iadului.

In zilele noastre sunt multe afaceri care exploateaza indolenta colectiva - de exemplu lipsa de chef de a mai petrece 15 minute pe Internet cautand cea mai buna oferta, scrie Forbes. Vezi mai jos care sunt capcanele pe care ti le intinde lenea.

1. Nu iti deshizi un fond de pensie

La 20 de ani nu ne gandim neaparat la sfarsitul vietii. Un sfat: Batranetea vine repede si o sa ai nevoie de un cont gras daca vrei sa iti ajunga pentru toate nevoile.

Daca la 40 de ani incepi sa pui deoparte 5.000 de dolari pe an, cu o dobanda de 6% pe an, la 65 de ani o sa ai 291.000 de dolari; daca te apuci de strans cu 15 ani mai devreme, la batranete o sa ai de trei ori mai mult: 821.000 de dolari. Nu suna tocmai rau, nu?

2. Nu iti platesti la timp datoriile la card

Lenea intrece logica, in special atunci cand trebuie sa iti rupi 5 minute din timpul liber pentru a intra pe Internet si a-ti pune in ordine datoriile la cardurile de credit. Cu cat intarzii cu atat dobanda datorata creste si ea. Cel mai bine ar fi sa iti platesti datoriile la timp.

3. Nu cauti cea mai buna oferta

Poate nu ti se pare ca daca economisesti cativa lei faci cine stie ce afacere, dar daca te vei obisnui sa gasesti cea mai buna oferta pentru cumparaturile care le faci regulat atunci se va simti o diferenta.

4. Trimiti corespondenta in ultimul moment

Curierul rapid nu este arma oricarui "razboinic" dintr-un cubical. Daca iti tarai picioarele si lasi lucrurile pe ultimul moment atunci meriti sa platesti cu varf si indesat pentru curierul rapid.

5. Ignori ofertele cu 0% avans

Cantecul sirenei: "Fara avans". Multe magazine au oferte cu 0% avans sau cu o perioada de gratie, oferind cumparatorilor posibilitatea de a achizitiona bunuri in rate. O oferta buna, nu-i asa? Doar daca iti aduci aminte (sau te obosesti) sa platesti integral pana cand se termina perioada de gratie. Daca nu reusesti, atunci te vei lupta cu o dobanda deloc neglijabila.

6. Nu faci o lista de cumparaturi

Acesta este un exemplu clasic in care lenea te ia prin surprindere. Daca nu folosesti doua minute pentru a creiona o lista de cumparaturi atunci este probabil ca vei ajunge sa cumperi o multime de lucruri de care de fapt nu ai nevoie.

7. Nu vinzi lucrurile de care nu mai ai nevoie

Ai o colectie de discuri sau casete pe care nu le mai asculti? O multime de obiecte decorative care aduna praf sau ocupa loc in pod? Ai o mica avere in casa si probabil nici nu stii de ea. Incepe si citeste cum poti sa faci bani din lucurile pe care nu le mai folosesti, vanzandu-le pe Internet. Da, este atat de usor.

8. Nu profiti de centrele de sport oferite de patron

Corporatiile sunt din ce in ce mai inclinate sa se intereseze de sanatatea angajatilor. Asa ca profita de abonamentul la sala platit de firma, alearga cel putin o jumatate de ora pe zi si tine doctorul departe!

9. Nu te obosesti sa negociezi

"Nu strica sa incerci" este un motto care iti va aduce o multime de bani. Daca nu intrebi sau nu incerci, nu vei obtine niciodata oferte mai bune. Negociaza orice, de la pretut pentru camera de hotel in vacanta, la costul abonamentului la telefonul mobil, la electronice, mobila si mai ales la chirie. Ce mai astepti? Incepe sa economisesti.

11. Nu iti periezi bugetul

Da, stim, poate fi plictisitor sa incepi sa iti regandesti bugetul. Cativa pasi simpli, ca folosirea serviciilor de cablu si telefon de la aceeasi companie, renuntarea la abonamentele inutile pot aduce economii de chiar 30% din cheltuielile lunare.

12. Dormi prea mult

Daca stai prea mult in pat atunci poti schita cu exactitate definitia lenii. Totusi, pretul pe care il vei plati nu va fi la fel de evident. Daca dormi zi lumina te poti trezi suferind de insomnie, ceea ce nu este tocmai ieftin de tratat. Sa nu mai spunem ca obiceiurile nocturne nu costa niciodata putin.

13. Te opresti prea devreme

Fii activ! Chiar si miscarea moderata poate avea un impact. Coboara cu o statie mai devreme si mergi pe jos. Alearga cu cinci minute mai mult in loc de cinci minute mai putin. Renunta la lift si foloseste scarile. Si multe altele. Orice mica initiativa ajuta atunci cand stii ca esti lenes.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#moduri economisire bani, #lene pierdut bani, #sfaturi financiare, #cum sa scapi de lene , #RCA