Allianz-Tiriac acuza transportatorii ca raspandesc informatii false despre pretul RCA

Vineri, 19 August 2016, ora 17:05
3467 citiri
Allianz-Tiriac acuza transportatorii ca raspandesc informatii false despre pretul RCA
Foto: Pixabay

Transportatorii rutieri romani au anuntat ca intra in greva japoneza pentru a protesta fata de cuantumul primelor RCA, care, spun ei, sunt umflate artificial.

In replica, Allianz-Tiriac, una dintre cele opt firme de asigurari care au mai ramas pe piata RCA, spune ca acestia exagereaza, pornind de la cazuri particulare.

Asociatiile transportatorilor au calculat ca, la o dauna medie de 11.038 lei pentru un camion cu masa de peste 16 tone si o frecventa a daunei de 18,22%, prima medie ar trebui sa fie de 4.907 lei, nu peste 22.000 de lei, cat ar fi in prezent.

Directorul general al Allianz-Tiriac, Remi Vrignaud, spune ca informatiile vehiculate despre nivelul prea ridicat al tarifelor RCA sunt false.

"Realitatea arata ca, la nivelul portofoliului Allianz-Tiriac, pentru camioane de mare tonaj, prima medie anualizata aferenta perioadei ianuarie-iunie a anului curent a fost de 7.500 de lei, in conditiile in care acestea inregistreaza cea mai mare frecventa si cea mai ridicata severitate a daunelor", a declarat Vrignaud, intr-un comunicat al companiei.

Potrivit reprezentantilor firmei de asigurari, exista cazuri in care costul unei polite RCA este de 20.000 - 25.000 de lei, dar acestea nu pot avea o pondere semnificativa, atata timp cat prima medie pentru camioane de transport de mare tonaj se situeaza la 7.500 lei, in cazul Allianz-Tiriac, sau la circa 8.500 lei la nivelul pietei.

Pentru autoutilitare cu masa mai mare de 18 tone, care au activitati de transport, prima medie la Allianz-Tiriac este in jur de 9.300 lei, in timp ce pentru autoutilitare angrenate in activitati de constructie, productie sau in regii autonome, prima medie este in jur de 5.500 lei.

Din 10 camioane de transport aflate in circulatie, patru provoaca daune, potrivit datelor prezentate de firma de asigurari. Autoutililitarele apartinand firmelor de productie inregistreaza o frecventa de peste doua ori mai redusa, iar autoturismele, de 7-8 ori mai mica.

Autoutilitarele de peste 18 tone apartinand firmelor de transport provoaca daune de peste doua ori mai costisitoare decat cele apartinand regiilor autonome, 13.500 lei fata de 6.500 lei.

Vrignaud mai spune ca pretul RCA este dat de ceea ce se intampla pe sosele si nu de masuri administrative, iar o intoarcere in timp, pe vremea in care preturile RCA erau stabilite administrativ, nu mai este posibila.

"Falimentele, situatiile de insolventa, infuziile semnificative de capital inregistrate la nivelul pietei arata ca cei care gresesc, platesc, in cele din urma", a declarat directorul general al Allianz-Tiriac.

Transportatorii au cerut Guvernului sa blocheze tarifele RCA prin Legea concurentei, daca se constata existenta unor dezechilibre majore.

Ei au anuntat ca vor circula zilnic, timp de o ora, cu 30 km/h oriunde se afla in Romania, pana cand primele RCA vor fi reduse la nivelul de 4.907 lei/an.

Piata RCA este in prezent zguduita de falimente si de alte probleme inregistrate de principalii asiguratori.

Companiile Astra si Carpatica Asig au intrat in faliment, iar City Insurance si Euroins se afla in diverse proceduri speciale impuse de catre ASF.

Potrivit ASF, primii cinci jucatori din segmentul RCA aveau o cota de piata de 82,8% la finalul primului trimestru.

Dupa Asirom, cu o cota de 25,84%, principalii jucatori erau Carpatica Asig, cu o cota de piata de 19,2%, Euroins (18,6%), City Insurance (11,6%) si Allianz-Tiriac (6,9%). Pe zona de RCA mai activeaza in prezent Generali, Omniasig, Groupama si Uniqa.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#transportatori greva RCA , #RCA