ASF a stabilit preturile maxime la RCA: Transportatorii sunt avantajati, dar proprietarii de masini mici platesc mai mult

Miercuri, 19 Octombrie 2016, ora 16:53
13067 citiri
ASF a stabilit preturile maxime la RCA: Transportatorii sunt avantajati, dar proprietarii de masini mici platesc mai mult
Foto: Arhiva Ziare.com

Pretul politelor RCA a fost plafonat de Guvern, spre multumirea transportatorilor, insa proprietarii de autoturisme s-ar putea trezi ca scot mai multi bani din buzunar in perioada urmatoare pentru polita auto obligatorie.

Guvernul a inghetat pretul RCA pentru o perioada de 6 luni, iar in aceasta saptamana Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a stabilit valoarea plafoanelor. Asta inseamna ca, in urmatoarea jumatate de an, asiguratorii nu au voie sa vanda polite mai scumpe decat tarifele maxime stabilite.

In anuntul postat pe site, in care se explica si modul de calcul, Autoritatea de Supraveghere Financiara da cateva exemple.

Astfel, pentru un camion de peste 16 tone detinut de o persoana juridica rezulta un pret maxim de 7.534 de lei, in timp ce in cazul autovehiculelor de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri rezulta o prima maxima de 6.600 de lei.

Pe de alta parte, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrica intre 1.201-1.400 cmc, detinute de persoane fizice din categoria de varsta 31-40 de ani, ASF a stabilit un plafon de 610 de lei.

Presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean, a explicat ce inseamna aceste sume.

El a sustinut ca plafonul pentru camioanele de peste 16 tone este mai mic cu circa 40% fata de media inregistrata la inceputul anului, de 12.500 lei, potrivit News.ro.

Pe de alta parte, in cazul autoturismelor detinute de persoanele fizice, e vorba de o crestere cu 30% fata de pretul mediu valabil in februarie 2016, de 466 de lei pentru o polita incheiata pe un an de zile de soferii care au intre 31 si 40 de ani si detin o masina cu capacitatea cilindrica intre 1.201-1.400 cmc.

La randul sau, deputatul PNL Andreea Paul reclama faptul ca ASF a mutat cheltuielile din preturile RCA din carca transportatorilor pe umerii cetatenilor.

"Rezolvam disfunctionalitatile de pe piata romaneasca de asigurari si problema pretului RCA sau permitem mutarea cheltuielilor de pe umerii transportatorilor pe umerii persoanelor fizice? Cam deodata, ASF a inlocuit vechile aberatii cu noi aberatii, iar efectele de contagiune de pe piata de asigurari se resimt deja pe celelalte piete financiare. Cer Parlamentului declansarea unei anchete parlamentare si audierea presedintelui ASF", arata Andreea Paul pe blog.

Ea reia calculele care demonstreaza diferentele de pret prezentate si de seful Asociatiei Service-urilor Auto.

In plus, Andreea Paul mentioneaza ca numarul de polite RCA vandute persoanelor fizice intre 31 si 40 de ani, ce detin masini cu capacitate cilindrica intre 1.201-1.400 cmc, este de 165.590, adica de aproape 5 ori mai mare decat numarul de polite RCA in cazul categoriei autovehiculelor de peste 16 tone.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#plafon RCA persoane fizice, #RCA persoane fizice, #RCA scumpire persoane fizice , #RCA