Ziare.com

ASF anunta noi scumpiri la RCA. Soferii care nu au fost implicati in accidente au parte de reduceri

Vineri, 23 Februarie 2018, ora 12:56

   

ASF anunta noi scumpiri la RCA. Soferii care nu au fost implicati in accidente au parte de reduceri
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat tarifele de referinta pentru politele auto obligatorii (RCA), iar tariful de referinta mediu ponderat in functie de numarul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 lei, comparativ cu 692 lei, cel anterior, in urcare cu 9%.

Potrivit unui comunicat al institutiei, tarifele de referinta au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta - Deloitte Audit SRL - in functie de:

-categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.);
-tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica);
-varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice;
-caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).

Tariful de referinta este un reper pentru consumatori in ceea ce priveste pretul politelor auto obligatorii si reprezinta, impreuna cu factorul N, elementele in baza carora este stabilit pragul aferent incadrarii unui asigurat in categoria de client cu risc ridicat.

Potrivit comunicatului, schimbarea relativa a primei de risc de referinta comparativ cu cea din tariful de referinta anterior nu este consistenta la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existand atat scaderi, cat si cresteri de valoare.

Tarifele de referinta vin in contextul creat de cadrul legislativ primar si secundar actual, care introduce prevederi si instrumente noi pentru piata. Printre acestea se numara si un sistem de bonus-malus care rasplateste comportamentul corect in trafic. Acum soferii care ajung la clasa maxima de bonus (B8) primesc o reducere de 50% a tarifului de prima, fata de 32% cat era prevazut de reglementarile anterioare.

Soferii corecti primesc o reducere de 50% la RCA. Cei cu risc ridicat vor plati pana la 180%

ASF mentioneaza ca, la data de 31 decembrie 2017, conform datelor disponibile din baza de date CEDAM, aproximativ 83% din politele RCA pentru persoane fizice se afla in clasele de bonus B1-B8, in categoria maxima B8 aflandu-se 48% dintre polite.

Pentru persoanele juridice, aproximativ 76% din polite se afla in clasele de bonus B1-B8, in categoria maxima B8 aflandu-se 26% din polite. Astfel, ca urmare a modificarii legislatiei cu privire la sistemul de bonus-malus, reducerile procentuale disponibile sunt mai mari decat au fost aplicate in trecut.

Conform ASF, tariful de referinta mediu ponderat in functie de numarul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 lei, comparativ cu 692 lei tariful de referinta anterior (+9%), iar pentru persoane juridice este de 1.752 lei comparativ cu 1.574 lei (+11%).

"Publicarea tarifelor de referinta reprezinta un demers ce conduce la cresterea transparentei, la informarea si la transmiterea catre consumatori a unor informatii corecte si complete cu privire la politele RCA. Tarifele de referinta nu reprezinta tarife la care sunt incheiate politele RCA in piata", se arata in comunicat.

Citeste si Victimele accidentelor rutiere pot primi si despagubiri pentru traume psihice, conform noii legi RCA


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre tarife RCA preturi RCA scumpiri RCA
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2946 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor